Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η Γαλλία φέρεται να έστειλε ήδη τα πρώτα στρατεύματα στην Ουκρανία, με άνδρες από την περίφημη Λεγεώνα των Ξένων προκειμένου να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την Ρωσία που προελαύνει στην Ανατολική Ουκρανία.
Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει αν πράγματι έχει γίνει μια τέτοια ενέργεια υψηλού ρίσκου από μέρους της Γαλλίας. Το μόνο βέβαιο, όμως, είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας στρατιωτικής εμπλοκής στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, αλλά επί του παρόντος η πρόταση του αυτή έχει απορριφτεί και από τις ΗΠΑ και από το ΝΑΤΟ.
Και ο λόγος που οι προτάσεις Μακρόν για άμεση εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας απορρίπτονται είναι απλός. Οι Δυτικοί σύμμαχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως η απάντηση του Πούτιν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενοι θα είναι καταστροφική για τον πλανήτη και θα προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.
Ο Πούτιν αν δει ότι πράγματι «στριμώχνεται» με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και χάνει τον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως σχεδόν όλοι οι αναλυτές εκτιμούν, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, καθώς ούτως ή άλλως θα είναι χαμένος.
Και κανένας σώφρων πολιτικός θα θέλει έναν πυρηνικό πόλεμο. Προφανώς ούτε και ο Μακρόν, ο οποίος στην προσπάθεια του να ενισχύσει το προφίλ του στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και να «ξεχωρίσει» στην Ευρώπη τηρεί μια άκρως σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.
Προφανώς, όμως, εκ του ασφαλούς αφού σχεδόν κανένας άλλος από τους Δυτικούς συμμάχους δεν δείχνει πρόθυμος για πραγματική εμπλοκή στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.
Έτσι αποφάσισε μόνος του -αν αληθεύουν οι πληροφορίες – να στείλει μερικές δεκάδες λεγεωνάριους στην Ουκρανία προς ενίσχυση των στρατευμάτων της. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ναι μεν η Λεγεώνα των Ξένων σήμερα διοικείται από Γάλλους αξιωματικούς, αλλά οι λεγεωνάριοι είναι όλοι ξένοι που υπηρετούν για τρία χρόνια, προκειμένου μετά να μπορούν να ζητήσουν τη γαλλική υπηκοότητα.
Ο Μακρόν δηλαδή δεν έστειλε –αν έστειλε- Γάλλους στρατιώτες στην Ουκρανία, αλλά ξένους λεγεωνάριους, οπότε μειώνει αισθητά τις εσωτερικές αντιδράσεις.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής από μέρους του Γάλλου προέδρου, ο οποίος θέλει να δείχνει συνεχώς ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κατατροπώσει τον εχθρό Πούτιν, χωρίς όμως αυτό να ισχύει στην πραγματικότητα.
Και μέχρι στιγμής βέβαια δεν του έχει «βγει», καθώς αντιμετωπίζει από παντού αρνήσεις στην πολεμοχαρή στάση του.
Αν θα του «βγει» αυτή η εμμονή του στον πόλεμο θα το δείξουν τα αποτελέσματα των επικείμενων ευρωεκλογών.
Τα δημοσκοπικά δείγματα, πάντως, είναι παντελώς αποκαρδιωτικά, καθώς έρευνα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την εφημερίδα «Les Echos», το προσκείμενο στην προεδρική πλειοψηφία ψηφοδέλτιο συγκεντρώνει μόλις το 3% της πρόθεσης ψήφου στους νέους 18-24 ετών, που ανησυχούν κυρίως για οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα και θεωρούν ότι ο Μακρόν δεν τα αντιμετωπίζει.
ΥΓ. Το ρίσκο, όμως, παραμένει για τον πλανήτη και κυρίως την Ευρώπη, γιατί κανείς με βεβαιότητα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν δεν θα εκλάβει την στάση Μακρόν, ιδιαίτερα με την αποστολή στρατευμάτων εναντίον της Ρωσίας, ως μεμονωμένη Γαλλική ενέργεια ή ως μια επιθετική ενέργεια από τη Δύση.