Γιάννης Τριήρης: Ποια θα είναι η απάντηση στο δίλημμα «σταθερότητα» ή διαμαρτυρία;

Γιάννης Τριήρης: Ποια θα είναι η απάντηση στο δίλημμα «σταθερότητα» ή διαμαρτυρία;
Πέμπτη, 16/05/2024 - 07:47

Άλλη μια δημοσκόπηση είδε το φως της δημοσιότητας χθες, λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα αποτελέσματα της ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη εξακολουθεί να είναι το ακλόνητο φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όπως όλα δείχνουν «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο. Μάχη φαίνεται πάντως, ότι θα δοθεί για την τέταρτη θέση για την οποία «ερίζουν» ΚΚΕ και Ελληνική Λύση με το κόμμα του κ. Βελόπουλου να δείχνει μια αξιοπρόσεκτη δυναμική.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας ενόψει ευρωεκλογών, η οποία και υπερτονίζεται από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που άλλωστε θεωρούνται και είναι άκρως φιλικά προς το κυβερνών κόμμα.

Έτσι διαμορφώνεται μια εικόνα παντοκρατορίας του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, πράγμα όμως το οποίο δεν ισχύει τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάζεται.

Γιατί και στη χθεσινή δημοσκοπήσεις, όπως και στις περισσότερες που έχουν γίνει ενόψει ευρωεκλογών, η Νέα Δημοκρατία δημοσκοπικά εμφανίζεται με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά κάτω από 30% (26,5% στη χθεσινή δημοσκόπηση) που κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχία για ένα κόμμα που έχει κερδίσει πριν ένα χρόνο εθνικές εκλογές και μάλιστα με το υψηλό 41%.

Προφανώς και η δραματική αυτή πτώση των ποσοστών της ΝΔ αιτιολογείται από το εύρημα της δημοσκόπησης πως πάνω από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει ότι θα ψηφίσει με κριτήριο τη δυσαρέσκεια , πράγμα που σημαίνει ότι δεν πείθονται από το δίλημμα για την διατήρηση της «σταθερότητας» με ψήφο στη ΝΔ που προβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ομοίως, πάντως, και οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο τη δυσαρέσκεια και προφανώς αυτός είναι και ο λόγος που ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ «καρπώνονται» την φυγή ψηφοφόρων της ΝΔ, γιατί και αυτοί χάνουν ψηφοφόρους.

Πέραν λοιπόν της κατάταξης των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές σημαντικό ρόλο για την επόμενη μέρα στην πολιτική σκηνή της χώρας μας θα διαδραματίσει και το ποσοστό που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Άλλο να παίρνεις 41% στις εθνικές εκλογές και 26,5% στις εκλογές όπως φαίνεται δημοσκοπικά για τη ΝΔ και άλλο να παίρνεις 17% στις εθνικές εκλογές και 13,1% στις εκλογές όπως φαίνεται δημοσκοπικά για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσφατα έχει υποστεί μια σημαντική διάσπαση.

Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία που τα πράγματα στην χώρα μας δεν είναι και ιδιαίτερα ευοίωνα –και αυτό χρεώνεται κυρίως στην κυβέρνηση- μια εκλογική αποτυχία, γιατί περί αποτυχίας θα πρόκειται η απώλεια του 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ, θα αποδομήσει το success story του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα δώσει απάντηση στο ψευτοδίλημμα περί σταθερότητας ή διαμαρτυρίας.