Η λεγόμενη βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας ο τουρισμός αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα εξεύρεσης εργαζομένων, γεγονός που πιστοποίησε και φέτος η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι κενές θέσεις εργασίας εκτινάχθηκαν κατά 115,6% στις 70.826 από 32.850 το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία.
Όπως είναι γνωστό οι ελλείψεις αυτές εργαζομένων αποδίδονται αποκλειστικά στις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες εργασίας στο τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο, με καταπάτηση ακόμη και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και στις εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, αντί να αντιληφθεί το πρόβλημα και να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Εξετάζει μέτρα που θα εξαναγκάσουν τους εργαζομένους να δουλεύουν υπό συνθήκες δουλείας. Όπως για παράδειγμα την δραστική μείωση των επιδομάτων ανεργίας, διαφημίζοντας ανερυθρίαστα ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθούν τα κίνητρα για εξεύρεση εργασίας. Και παράλληλα σχεδιάζει ακόμη και την συρρίκνωση του επιδόματος εποχικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση.
Με κουτσουρεμένα λοιπόν επιδόματα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν θέλουν να θέλουν να δουλέψουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για να λύσουν ανέξοδα τα προβλήματα τους οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.
Για «ξεκάρφωμα» πάντως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καλούν παράλληλα τις επιχειρήσεις στον ευρύτερο τουριστικό τομέα να αμείβουν καλύτερα τους εργαζόμενους.
Το σχέδιο, όμως, έχει μπει ήδη μπροστά και πολύ σύντομα, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα το επίδομα ανεργίας θα εξαϋλωθεί με την απίστευτη δικαιολογία ότι τώρα αποτελεί αντικίνητρο για εργασία!
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος συμπλήρωσε το σχέδιο συμπεριλαμβάνοντας στις περικοπές και το εποχικό επίδομα που χορηγείται στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση γιατί και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για αναζήτηση εργασίας!
Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της άλλης αναχρονιστικής νομοθετικής διάταξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επαναφορά της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, από την 1η Ιουλίου, όταν σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη, η τάση είναι η μείωση των ημερών αλλά και των ωρών εργασίας, με τα αποτελέσματα να δείχνουν θετικά τόσο για την αποδοτικότητα των εργαζομένων όσο και για την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.
Προφανώς στην Ελλάδα, όμως, αυτό που ενδιαφέρει κυβέρνηση και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους είναι η φθηνή εργασία σε συνθήκες δουλείας για μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέρδη.