Γιάννης Τριήρης: Εξελίξεις εφιάλτης για την Ευρώπη και ολόκληρo τον πλανήτη

Γιάννης Τριήρης: Εξελίξεις εφιάλτης για την Ευρώπη και ολόκληρo τον πλανήτη
Πέμπτη, 27/06/2024 - 07:47

Ο πόλεμος στη γειτονιά μας μαίνεται και όλα δείχνουν όχι μόνο ότι δεν πρόκειται σύντομα να τερματιστεί, αλλά αντίθετα προσλαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.

Όπως έγινε γνωστό, χθες, η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να στείλει στρατεύματα και πολεμοφόδια στα κατεχόμενα της Ουκρανίας, για να βοηθήσει έτσι το Ρωσικό στρατό στις μάχες που δίνει.

Οι πολεμικοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτή ήταν μια άμεση απάντηση του Πούτιν στο τελευταίο χτύπημα των Ουκρανών στη Σεβαστούπολη με αμερικανικούς πυραύλους, γεγονός που δείχνει πως καμιά από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν δείχνει διάθεση για τερματισμό του πολέμου στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Δυστυχώς ούτε οι ίδιοι oι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των κινδύνων που εγκυμονεί η παθητική τους στάση και η άνευ αντιλόγου υποταγή τους στους σχεδιασμούς του προς αποδρομή γηραιού αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Μόλις χθες, ακόμη και ο «συνετός» Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της γερμανικής Βουλής, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και της Συνόδου του ΝΑΤΟ 9 με 11 Ιουλίου, με θέμα και την Ουκρανία, δεν τήρησε τις απαιτούμενες ισορροπίες.

Κατηγόρησε μονόπλευρα τον Πούτιν ότι «συνεχίζει να επενδύει αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς» και υποστήριξε ότι «δυστυχώς η Ρωσία δεν θέλει ειρήνη».

Και δεν έμεινε εκεί ο Γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας ότι «η Ουκρανία θέλει μια δίκαιη ειρήνη χωρίς υποταγή και χωρίς να φοβάται απέναντι σε μια νέα επιθετικότητα».

Για την στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πάντως, ο Όλαφ Σολτς δεν είπε κουβέντα και βέβαια ούτε και προσπάθησε να τηρήσει μια υπεύθυνη στάση, προωθώντας διπλωματικές λύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Και μάλιστα το παραδέχτηκε, αφού κλείνοντας την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, παραδέχτηκε πως ο δρόμος θα είναι «μακρύς και δύσκολος» για το Ουκρανικό, αλλά η Δύση θα συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία.

Εν κατακλείδι ο γερμανός καγκελάριος απέκλεισε ουσιαστικά το όποιο ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία τη δεδομένη στιγμή, κάτι που φάνηκε άλλωστε πρόσφατα στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία διεξήχθη στην Ελβετία χωρίς ρωσική εκπροσώπηση.

Ακόμη πιο σκληρή στάση, τηρεί και ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που πολλάκις έχει εκδηλώσει την επιθυμία του για έναν απ ευθείας πόλεμο της Ευρώπης με τη Ρωσία.

Εξελίξεις άκρως επικίνδυνες, από τη στιγμή που η Δύση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Πούτιν δεν θα ρισκάρει να χάσει έναν πόλεμο και μάλιστα έχει στο πλευρό του δυνάμεις όπως η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν και την οικονομική υπερδύναμη Κίνα, που και οι δύο νοιώθουν όπως η Ρωσία ότι απειλούνται από τη Δύση.