Γιάννης Τριήρης: Το παράδοξο με την ανεργία

Γιάννης Τριήρης: Το παράδοξο με την ανεργία
Πέμπτη, 01/08/2024 - 06:48

Κατά 85.865 άτομα μειώθηκαν οι εποχιακά άνεργοι φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα σύμφωνα με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πέφτοντας στους 456.663.

Όχι ότι είναι μικρός αριθμός οι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνεργοι καλοκαιριάτικα στην Ελλάδα, μια χώρα που κατ’ εξοχήν ζει από τον τουρισμό.

Αλλά το παράδοξο είναι αλλού. Πως, ενώ υποτίθεται ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνεργοι, οι επιχειρήσεις ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας φέτος το καλοκαίρι το 37% των επιχειρήσεων δηλώνουν πως αναζητούν προσωπικό χωρίς να μπορούν να το βρουν και να καλύψουν αναγκαίες θέσεις εργασίας για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Πριν από μερικούς μήνες την έλλειψη εργατικού δυναμικού είχε επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδας, με τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα μάλιστα να κάνει λόγο για ελλείψεις 200.000 εργαζομένων στον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν λυθεί άμεσα αυτό το ζήτημα θα έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός να υπάρχουν 200.000 κενές θέσεις εργασίας την στιγμή που υπάρχουν σχεδόν 500.000 άνεργοι.

Υπάρχει όμως εξήγηση. Οι θέσεις αυτές που μένουν κενές και εποχιακές είναι και κακοπληρωμένες και γι ’ αυτό δεν καλύπτονται. Δεν είναι τεμπέληδες οι Έλληνες, ούτε τους αρέσει να ζουν με τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας – που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντέχνως μειώνει συνεχώς - , απλά επιλέγουν να μην παίζουν το ρόλο των «σκλάβων» και απορρίπτουν δουλειές μερικών μηνών ή ακόμη και εβδομάδων σε κάκιστες εργασιακές συνθήκες και φυσικά με εξευτελιστικές αμοιβές.

Η αναγκαία προϋπόθεση για να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας που στην πλειοψηφία τους αφορούν εποχιακά τουριστικά επαγγέλματα είναι και οι εργοδότες να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν συνθήκες «γαλέρας» στους εργαζομένους τους και η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρχουν από την πλευρά του κράτους υποστηρικτικές πολιτικές σε όσους αναγκαστικά εργάζονται εποχιακά.

Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για συνεχή αποκλιμάκωση της ανεργίας δεν έχουν ουσία, ενώ εντέχνως αποκρύπτεται ότι εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός του συνεχιζόμενου brain drain με χιλιάδες νέων Ελλήνων να εγκαταλείπουν την χώρα για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Το ξεχαρβάλωμα της αγοράς εργασίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη προφανώς και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες και της διατήρησης της ανεργίας στην Ελλάδα στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα και της έλλειψης εργατικού προσωπικού στις επιχειρήσεις.

Και οι επιχειρήσεις βέβαια έχουν τις δικές τους μεγάλες ευθύνες στην αποτυχία τους να βρουν εργαζομένους, καθώς άλλωστε οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τουλάχιστον το 40% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν πολιτικές ευέλικτης απασχόλησης με ότι αυτό συνεπάγεται σε συνθήκες και αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι, όμως, χρειάζονται ακριβώς το αντίθετο. Μόνιμες και σταθερές δουλειές και κυρίως όχι κακοπληρωμένες. Αν τις βρουν σίγουρα θα τις επιλέξουν.