Γιάννης Τριήρης: Με μυωπικά γυαλιά

Γιάννης Τριήρης: Με μυωπικά γυαλιά
Δευτέρα, 05/08/2024 - 08:57

Στην καθιερωμένη Κυριακάτικη ανάρτηση του στα social media ο πρωθυπουργός για πολλοστή φορά προσπάθησε να πείσει όσους τον παρακολουθούν ότι όλα βαίνουν καλώς.

Αφού λοιπόν μας ενημέρωσε ότι είναι η τελευταία του ανάρτηση για το καλοκαίρι καθώς όπως ο ίδιος έγραψε και οι πολιτικοί πρέπει να ξεκουράζονται και να κάνουν διακοπές, έκανες μια ανασκόπηση από τη δική του οπτική γωνία – που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των πολιτών – για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του το επτάμηνο του τρέχοντος έτους.

Έγραψε για το ηλεκτρικό ρεύμα, έγραψε για την ανεργία, έγραψε για την υγεία και όλα γι’ αυτόν είναι υπό έλεγχο. Με τα μυωπικά του γυαλιά βλέπει ότι τα ψευτοεπιδόματα για το μήνα Αύγουστο λύνουν το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας, βλέπει ότι η ανεργία μειώνεται, βλέπει ότι κάποτε σε βάθος χρόνου θα γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας λες και οι εξαγγελίες για προσλήψεις είναι προσλήψεις.

Και το πλέον εξοργιστικό είναι πως προσπαθεί να μας πείσει, όπως ο ίδιος αναφέρει στην ανάρτηση του, ότι οι τιμές των προϊόντων που οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα – κάποιοι μάλιστα έχουν σταματήσει να πληρώνουν γιατί απλά δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν - έχουν αρχίσει να συγκρατούνται.

« Βλέπουμε ότι αποδίδουν τα μέτρα μας για περιορισμό του πληθωρισμού τροφίμων για τρίτο συνεχή μήνα και τον Ιούλιο, με τον δείκτη να κινείται στο 1,4% ενώ η Ευρωζώνη είναι στο 2,3%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σε 13 κατηγορίες προϊόντων στα σούπερ μάρκετ οι τιμές φέτος τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 ήταν μειωμένες κατά 1,56%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα απορρυπαντικά, σε είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, σε τροφές για κατοικίδια και σε βρεφικές τροφές. Η συγκράτηση των τιμών οφείλεται σε μια σειρά από λόγους μεταξύ των οποίων και οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ του ανταγωνισμού και των καθαρών τιμών στο πλαίσιο λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Είναι ενθαρρυντική εξέλιξη αλλά πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και τους επόμενους μήνες για να μπορούμε να πούμε ότι σταθεροποιείται η ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, καθώς στις υπηρεσίες είδαμε πιο τσιμπημένο τον πληθωρισμό Ιουλίου, ίσως και λόγω της αυξημένης εποχικής ζήτησης λόγω τουρισμού. Οι έλεγχοι δεν σταματούν, ούτε οι πιέσεις στους μεγάλους της αγοράς να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να αποκλιμακώσουν τις τιμές, ιδιαίτερα δε το φθινόπωρο, όταν ανοίγουν τα σχολεία και πολλά ελληνικά νοικοκυριά θα έχουν πρόσθετα έξοδα», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ξεκινήσει για την κυβέρνηση του η θερινή ραστώνη.

Προφανέστατα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ζουν σε ένα παράλληλο κόσμο από αυτόν της κοινωνίας.

Γιατί οι τιμές στα σούπερ μάρκετ στην κυριολεξία καίνε και μάλιστα στις τουριστικές περιοχές έχουν ξεφύγει από κάθε λογική. Τα περί ανταγωνισμού που ισχυρίζεται ο κος πρωθυπουργός είναι αέρας κοπανιστός, Η αγορά στη χώρα μας δεν είναι ελεύθερη επί τη βάση του υγιούς ανταγωνισμού, είναι απλά ασύδοτη.

Όσο για το φθινόπωρο που έρχεται στο σκέλος των τιμών θα είναι και πάλι «μαύρο» για τους καταναλωτές. Όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να καλλιεργήσει ελπίδες αυτές θα αποδειχθούν φρούδες, απλά γιατί η κυβέρνηση του και ο ίδιος δεν θέλουν να παραδεχτούν το αποδεδειγμένο λανθασμένο μοντέλο πολιτικής που ακολουθούν και στην αγορά.