Γιάννης Τριήρης: Η δικαιολογία ότι «τα τούβλα ξαναγίνονται»

Γιάννης Τριήρης: Η δικαιολογία ότι «τα τούβλα ξαναγίνονται»
Τρίτη, 13/08/2024 - 08:06

Πάνω από 100.000 στρέμματα στην Αττική και μάλιστα πολλά εξ αυτών σε κατοικημένες αστικές περιοχές έγιναν παρανάλωμα του πυρός από την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε ολόκληρη σχεδόν την ανατολική Αττική.

Αυτή η mega-πυρκαγιά ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών που ο αριθμός τους είναι υπερβολικός και δεν μπορεί να αιτιολογηθεί με την δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ηλίου φαεινότερο, εκ του τραγικού αποτελέσματος, πως η κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και οι περιφερειακές και δημαρχιακές αρχές, απέτυχαν και τώρα όπως και πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν να αποτρέψουν την εκδήλωση πυρκαγιών και να δράσουν αποτελεσματικά για την κατάσβεση τους.

Οι καταστροφές περιουσιών που στις πλείστες των περιπτώσεων έχουν γίνει με αίμα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να θεωρείται ήσσονος σημασίας από τους κυβερνώντες,

Γιατί όποτε αναφέρονται επικριτικά για την κυβέρνηση οι τεράστιες υλικές ζημιές που προκαλούνται από τις φωτιές, η μονότονη απάντηση είναι πως «ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» διανθισμένο και ένα «τα τούβλα ξαναγίνονται».

Κανείς δεν αντιλέγει ότι πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι οι άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητα τους από την πύρινη λαίλαπα έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές που εξαιρετικά δύσκολα θα μπορέσουν στην υπόλοιπη ζωή τους να αντιμετωπίσουν.

Δεν ξαναγίνονται κύριοι της κυβέρνησης εύκολα και πάλι τα σπίτια που χάθηκαν από την καταστροφική μανία των πυρκαγιών. Γιατί απλά στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που οι πολίτες με την οικονομική ένδεια στην οποία έχουν περιπέσει από την ακρίβεια και τους εξευτελιστικούς μισθούς και συντάξεις, -από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη-, δεν μπορούν να τα επισκευάσουν ή να τα αντικαταστήσουν.

Μια κουβέντα του αέρα λοιπόν είναι «τα τούβλα ξαναγίνονται». Μια δικαιολογία της κυβέρνησης και των άλλων δήθεν αρμόδιων αρχών για να καλύψουν τις ευθύνες τους και την ανικανότητα τους.

Και εν πάση περιπτώσει αν πράγματι το πιστεύουν, ας συμβάλλουν στην προσπάθεια των ανθρώπων που έχασαν τις περιουσίες τους στις φωτιές για να τις αντικαταστήσουν. Ας βάλουν βαθιά το χέρι στα κρατικά ταμεία και ας χορηγήσουν αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους. Ας παρέμβουν στις τράπεζες για άτοκα δάνεια.

Ας αλλάξουν επιτέλους την φορολογική τους πολιτική και σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών.

Τίποτα από αυτά,. Όμως, δεν πράττουν. Και το κυριότερο, για να μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, ας φροντίσουν επιτέλους να ενισχύσουν τόσο την πρόληψη με τις αναγκαίες υποδομές, όσο και τις δυνάμεις κατάσβεσης και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές.

Γιατί σήμερα το μόνο που μπορεί κάποιος κυβερνητικός να ισχυριστεί ότι λειτουργεί είναι το 112. Και αυτό κάποιες φορές λανθασμένα ή υπερβολικά. Αλλά το 112 δεν αποτρέπει ούτε σβήνει φωτιές.