Γιάννης Τριήρης: Η φτώχεια στην Ελλάδα λειτουργεί ως «αντισυλληπτικό»

Γιάννης Τριήρης: Η φτώχεια στην Ελλάδα λειτουργεί ως «αντισυλληπτικό»
Πέμπτη, 10/10/2024 - 06:39

Τα στοιχεία της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα, που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες, είναι το λιγότερο αποκαρδιωτικά για το μέλλον της χώρας.

Και μόνο το γεγονός ότι το 2023 γεννήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 71.455 παιδιά που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ 92 χρόνων, καθώς είναι τα λιγότερα που έχουν γεννηθεί μέσα σε μία χρονιά απ' όταν ξεκίνησαν οι καταγραφές το 1932, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να το δει.

Όλοι οι ειδήμονες και αναλυτές συμφωνούν ότι η βασική αιτία αυτού του τεράστιου ελλείμματος στις γεννήσεις είναι η οικονομική αδυναμία των Ελλήνων να μεγαλώσουν παιδιά λόγω της φτώχειας και της ανέχειας που επικρατεί σε μεγάλο αριθμό πολιτών, μια κατάσταση που ξεκίνησε το 2010 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Μιας κατάστασης που δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η χώρα τυπικά τουλάχιστον έχει βγει από τα καταστροφικά μνημόνια, αλλά επί του πρακτέου οι πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης παραπέμπουν στα προηγούμενα μαύρα χρόνια λιτότητας.

Ό,τι και αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση, περί βελτίωσης των οικονομικών της χώρας και των νοικοκυριών, η πλειονότητα των Ελλήνων δεν νοιώθει να βελτιώνεται τα οικονομικά της, πράγμα άλλωστε που απορρέει και από τις δημοσκοπήσεις με την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων να θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς λάθος κατεύθυνση και να δηλώνει απογοητευμένη από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ένα είναι λοιπόν το συμπέρασμα για την υπογεννητικότητα. Οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά γιατί φοβούνται ότι δεν θα ανταπεξέλθουν οικονομικά και όχι γιατί δεν θέλουν.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα taz σε σχετικό ρεπορτάζ της για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα αναλύει και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα. Πως μέσα στα επόμενα χρόνια, το έλλειμμα γεννήσεων στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και σε αυτό έχει συμβάλει και η μαζική φυγή περίπου 600.000 Ελλήνων κατά τα χρόνια της κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Και αυτοί οι Έλληνες θα κάνουν παιδιά στις χώρες που μετανάστευσαν και όχι στην Ελλάδα στην οποία μάλλον εν θα επιστρέψουν, καθώς από την όποια ανάπτυξη παρατηρείται στην Ελλάδα, κατά την taz, επωφελούνται μονάχα λίγοι Έλληνες, με την πλειοψηφία να

«Αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη: στην Ελλάδα κυριαρχούν – με πολιτική βούληση – τα trickle-down-economics, […] μία οικονομική πολιτική που υποστηρίζει ένθερμα ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, αποκαλύπτοντας την πλήρη αλήθεια που τα ελληνικά φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ αποκρύπτουν.

ΥΓ. Τον ίδιο χρόνο, το 2023, στην Ελλάδα έφυγαν από τη ζωή 128.101 άνθρωποι δηλαδή σχεδόν οι διπλάσιοι από όσους γεννήθηκαν. Παράλληλα, έχουμε ως χώρα μια επιβράδυνση του προσδόκιμου ζωής μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που προφανώς οφείλεται και στο κάκιστο δημόσιο σύστημα υγείας μας.