Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Instagram για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τα εξής:
«Πέντε πράγματα που θέλω να ξέρετε για τον προϋπολογισμό του 2025 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Πρώτον, κάνει καλό στην τσέπη μας διότι περιλαμβάνει 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων. Έτσι κλείνουμε σταθερά την ψαλίδα που μας χωρίζει από τα ευρωπαϊκά εισοδήματα.
Δεύτερον, νοικοκυρεύει κι άλλο το δημόσιο χρέος. Διότι το μειώνει κατά σχεδόν 5 μονάδες του ΑΕΠ αυξάνοντας επιπλέον τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και ελαφρύνοντας τις επόμενες γενιές.
Τρίτον, κάνει πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική την οικονομία μας διότι στοχεύει στην αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων και στη μείωση των εισαγωγών.
Τέταρτον, κλείνει το επενδυτικό κενό που άφησε στην οικονομία μας η κρίση. Διότι συγκριτικά με το 2019 υπερδιπλασιάζει τις δημόσιες επενδύσεις που κάνουμε σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια, πολιτική προστασία.
Ποιο είναι το πέμπτο στοιχείο που θέλω να ξέρετε; Ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας σε μια στιγμή που άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, είτε βρίσκονται σε ύφεση, είτε έχουν υπερβολικά ελλείμματα».
Ας δούμε τώρα πως πραγματικά έχουν τα πράγματα βάσει αδιαμφισβήτητων δεδομένων:
Πρώτον. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει πράγματι κάποιες μειώσει φόρων και κάποιες μικροαυξήσεις εισοδημάτων οι οποίες όμως είναι αμελητέες και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται βέβαια να καταπολεμήσουν την ακρίβεια και να βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών. Μεταξύ άλλων πρόκειται για:
- μια πολύ μικρή μείωση της τάξης του 1% των ασφαλιστικών εισφορών ( που δεν είναι απαραίτητα και καλό για απομειώνει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων για υγεία και συντάξεις),
-την καθιερωμένη και προβλεπόμενη αύξηση των συντάξεων που αν δεν γίνει οι συνταξιούχοι θα λιμοκτονήσουν, το ίδιο και για τους δημόσιους υπάλληλους,
- μια εικονική μείωση του ΕΝΦΙΑ (για να γίνει οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν πανάκριβες ασφάλειες κατοικίας)
-κάποιες αποζημιώσεις στους ένστολους που ήδη τις έχουν χαρακτηρίσει κοροϊδία, όπως και οι γιατροί την δήθεν ευνοϊκή φορολόγηση των εφημεριών τους κλπ.
Δεύτερον. Η μείωση του δημόσιου χρέους που διαφημίζει ο πρωθυπουργός συντελείται με αργούς ρυθμούς και η Ελλάδα δυστυχώς εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο 158% του ΑΕΠ ξεπερνώντας τα 385 δις. ευρώ, ενώ το 2009 όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση ήταν στα 126,3% του ΑΕΠ. Έχουμε λοιπόν μακρύ και δύσβατοι δρόμο μέχρι να γίνουν αυτά που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τρίτον. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, που ισχυρίζεται στο Instagram ο πρωθυπουργός. Μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν πως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024 ανήλθε σε 22.004,1 εκατ. Ευρώ έναντι 20.429,8 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2023, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 7,7%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση κατά 1.393,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,4% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε αύξηση κατά 1.356,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8,2%. Με απλά λόγια οι εισαγωγές αυξήθηκαν εκ νέου σε βάρος των εξαγωγών μας.
Τέταρτον. Το αν γίνονται δημόσιες επενδύσεις στην πράξη και όχι στα λόγια από την κυβέρνηση σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και πολιτική προστασία, φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Η δημόσια υγεία παραπαίει με τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε υποδομές. Η παιδεία το ίδιο με σχολεία ετοιμόρροπα και ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών. ‘Οσο για την ασφάλεια και την πολιτική προστασία, απόδειξη πως δεν λειτουργούν είναι η τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας στους δρόμους ακόμη κι στα σχολεία και οι τεράστιες καταστροφές ακόμη και με θύματα από πυρκαγιές και πλημμύρες.
Πέμπτον. Το πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας και υπευθυνότητας που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός σε απλά ελληνικά λέγεται «σκληρή λιτότητα» για το λαό.