Γιάννης Τριήρης: Ο βιασμός της κοινής λογικής

Γιάννης Τριήρης: Ο βιασμός της κοινής λογικής
Παρασκευή, 11/10/2024 - 07:19

Πόλεμος ανακοινώσεων μέσω κοινωνικών δικτύων έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ηγετικό επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «υμνεί» τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και τον πρόεδρο της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Παππά να του ανταπαντά δυο φορές, αποδομώντας τα επιχειρήματα του.

Στην πολιτική αντιπαράθεση βέβαια, αυτό είναι σύνηθες. Η κυβέρνηση πάντα προσπαθεί να πείσει για την ορθότητα των πολιτικών της και η αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα να αναδεικνύει τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβερνώσας παράταξης.

Στην περίπτωση του κρατικού προϋπολογισμού, όμως, υπάρχει ένα καταλυτικό στοιχείο, που από μόνο του αρκεί να για να βγάλει ψευδείς τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς, πως ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από μειώσεις φόρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού τον επόμενο χρόνο θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από φόρους που θα πληρώσουν οι πολίτες 68,7 δισ. ευρώ. Φέτος οι φόροι που καταβλήθηκαν ήταν 66,2 δισ. ευρώ. Δεν χρειάζεται κανείς παρά να γνωρίζει απλή αριθμητική για να διαπιστώσει ότι την ερχόμενη χρονιά οι Έλληνες θα πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ περισσότερα.

Αν αυτές είναι λοιπόν οι μειώσεις φόρων που «ευαγγελίζεται» ο πρωθυπουργός τότε μάλλον υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Και πάμε και στον δεύτερο πρωθυπουργικό ισχυρισμό πως ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από αυξήσεις εισοδημάτων.

Ναι θα δοθούν οι καθιερωμένες αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, αλλά αυτές στη μια τσέπη θα μπουν και από την άλλη θα βγουν πολλαπλάσιες.

Γιατί η ακρίβεια σαρώνει την αγορά και ροκανίζει τα εισοδήματα, όπως αποδείχθηκε για πολλοστή φορά, χθες, με την ανακοίνωση του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ.

Αυτό που ισχύει λοιπόν για την ακρίβεια είναι ότι οι αυξήσεις στις προϊόντων και υπηρεσιών ξεπερνούν κατά πολύ τις πενιχρές αυξήσεις των συντάξεων που θα είναι για το 2025 λίγο πάνω από το 2%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 38,9%, των ψαριών κατά 9,9% και των φρούτων κατά 7,7%.

Ίδια εικόνα και στην στέγαση που παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα για χιλιάδες πολίτες, με την αύξηση να φθάνει το 5,9%.

Παράλληλα, ακριβότερο κατά 11,3% είναι το ρεύμα και 20,2% το φυσικό αέριο.

Τέλος, το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο σκαρφάλωσε στο 36,4%, ενώ ανατιμήσεις 14% καταγράφονται στα ασφάλιστρα υγείας και 5,6% στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια και κάθε άλλος ισχυρισμός απλά «βιάζει» τη λογική μας.