Μεταξύ άλλων, χθες, στην ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα για τη χώρα, του brain drain, γράφοντας:
«Έχω αναφερθεί και σε πρόσφατη κυριακάτικη ανασκόπηση στις πολιτικές μας για να επαναπατρίσουμε Έλληνες του εξωτερικού προκειμένου να εργαστούν εδώ, αξιοποιώντας τις επενδυτικές και εργασιακές ευκαιρίες που προσφέρει η οικονομική ανάπτυξη. Οι πολιτικές αυτές φέρνουν αποτέλεσμα. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν προσλάβει Έλληνες και Ελληνίδες που επέστρεψαν στη χώρα την τελευταία τριετία. Ιδιαίτερα χρήσιμη έχει αποδειχθεί η πλατφόρμα Rebrain Greece του Υπουργείου Εργασίας, μέσω της οποίας οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα δημοσιοποιούν τις θέσεις εργασίας που θέλουν να καλύψουν και Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό υποβάλλουν αίτηση για μια θέση απασχόλησης ανάλογη των προσόντων τους. Στον έναν χρόνο λειτουργίας της, 200 επιχειρήσεις προσέφεραν 450 θέσεις εργασίας και υπήρξαν 1.500 αιτήσεις ενδιαφέροντος. Αντιστοίχως, έγιναν 2.100 εγγραφές αναζήτησης θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, στη συντριπτική πλειονότητα τους με «γερό» βιογραφικό και υψηλές δεξιότητες. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να θα φέρουμε πίσω το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής εξειδίκευσης που έφυγε στα χρόνια της κρίσης, ενισχύοντας έτσι όχι μόνο τις ελληνικές εταιρείες, αλλά τελικά την ίδια τη χώρα».
Πάμε τώρα να δούμε τη μαύρη αλήθεια για τους πολίτες αυτής της χώρας εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το πρόβλημα του brain drain συνεχίζεται στη χώρα μας, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων, και μάλιστα με μεγεθύνεται κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με έρευνα-ανάλυση του Ινστιτούτο ΕΝΑ, στα μέσα Ιουλίου του 2024, ακόμη και μετά τα μνημόνια οι νέοι άνθρωποι στην πλέον παραγωγική ηλικία των 25-44 ετών, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα, με κάπως μικρότερο ρυθμό συγκριτικά με την περίοδο των μνημονίων αλλά σαφώς μεγαλύτερο ρυθμό συγκριτικά με την περίοδο πριν τα μνημόνια.
Στην ανάλυση τονίζεται μάλιστα πως στην 9ετή περίοδο των μνημονίων 2010-18 εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 796.191 άνθρωποι που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Το άκρως ανησυχητικό που αποδεικνύει και το λάθος δρόμο που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πως στην τετραετία 2019-22, εγκατέλειψαν τη χώρα συνολικά 283.801 άνθρωποι που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
Ένας τεράστιος αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς πως η κυβέρνηση πανηγυρίζει για δήθεν τεράστιες επιτυχίες στην οικονομία, με έμφαση την δήθεν επενδυτική άνοιξη στη χώρα και τις αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι πως από το 2010 μέχρι το 2022, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1.079.992 άνθρωποι από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και ο πρωθυπουργός μιλάει για 1.500 αιτήσεις επιστροφής και για 450 προσλήψεις από 200 εταιρείες από το σύνολο των περισσότερων από 800.000 επιχειρήσεων που λειτουργούν έστω και κακήν κακώς στην χώρα.
ΥΓ. Όσον αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα παραμένουν τραγικά χαμηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και δικαιολογούν την συνέχιση του brain drain και τη μεγάλη απροθυμία επιστροφής. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στις αποδοχές των εργαζομένων, μόλις στην 23η θέση από τις 29 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέσο ωρομίσθιο μόλις στα 12,6 ευρώ όταν το μέσο ωρομίσθιο στην ΕΕ είναι 24 ευρώ και το υψηλότερο 47 ευρώ.