Αυτό έπραξε και χθες, επιβεβαιώνοντας με τις αναφορές του ότι βρίσκεται μακριά από την κοινωνία και δεν μπορεί να πιάσει το σφυγμό της.
Ένα από τα ζητήματα που «έπιασε» ο πρωθυπουργός ήταν και αυτό της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων των πελατών κυρίως στην εστίαση προς τους σκληρά εργαζόμενους του τουρισμού που πραγματικά κερδίζουν με πολύ κόπο και ιδρώτα το ψωμί τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν προσπάθησε να «καλύψει» την φορομπηχτική πολιτική που εφαρμόζει – δυστυχώς μόνο επί δικαίων και όχι επί αδίκων- ισχυριζόμενος ότι όχι μόνο επί των οικονομικών υπουργός του Κωστής Χατζηδάκης δεν φορολογεί τα φιλοδωρήματα, αλλά αντίθετα τα αφήνει αφορολόγητα μέχρι του ποσού των 300 ευρώ το μήνα. Και αυτό γιατί δήθεν όταν τα φιλοδωρήματα καταβάλλονταν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών πάντα φορολογούνταν.
Σε κάθε περίπτωση όλοι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε το φιλοδώρημα με την γαλλική του ονομασία «pour boire», ελληνιστί «πουρμπουάρ», που σημαίνει «για να πιείς». Είναι μια πράξη αβροφροσύνης και αναγνώρισης της προσφοράς των συγκεκριμένων εργαζομένων από τους πελάτες που εξυπηρετούν. Είναι με απλά λόγια ένα «κέρασμα», που όσοι σέβονται τα ήθη και τα έθιμα δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να το θεωρήσουν εισόδημα για να φορολογηθεί.
Και το χειρότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός, με στόχο να πείσει για το δίκαιο της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, εφήρμοσε την γνωστή μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού προκειμένου να στρέψει εναντίον των σκληρά εργαζομένων στην εστίαση και αναψυχή τους άλλους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Έγραψε λοιπόν στην ανάρτηση του πως η φορολόγηση των φιλοδωρημάτων άνω των 300 ευρώ το μήνα «είναι και μια δίκαιη πολιτική έναντι άλλων χαμηλόμισθων εργαζομένων που δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ».
Ο κ. Μητσοτάκης προφανώς δεν θέλει να αντιληφθεί ότι η δίκαιη πολιτική είναι αυτή που φορολογεί τον μεγάλο πλούτο που σήμερα απολαμβάνει απίστευτων προνομίων και ασυλίας και όχι η τακτική που ακολουθεί να σπέρνει έριδες και να ενοχοποιεί εργαζομένους στρέφοντας την μια εργασιακή ομάδα έναντι της άλλης. Και σε κάθε περίπτωση δεν είναι δίκαιη η πολιτική που φτωχοποιεί εργαζομένους και μάλιστα χαμηλόμισθους και μέσω αύξησης των φορολογικών βαρών .
Όσο για τον άλλο ισχυρισμό στην ανάρτηση του στο Facebook περί σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ της χώρας κατά 2,3% αντί για 2% όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, μια αύξηση που αντιστοιχεί σε επιπλέον 5 δισ. ευρώ, το μεγάλο ερώτημα που ουδέποτε απάντησε ο πρωθυπουργός είναι αυτά τα δισ. ευρώ αν διοχετεύτηκαν και διαμοιράστηκαν δίκαια στην κοινωνία. Η απάντηση είναι γνωστή και είναι «όχι». Στην δεύτερη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όλων «σε ποιες τσέπες μπήκαν» και πάλι η απάντηση είναι γνωστή. Των λίγων και πάμπλουτων.