Γιάννης Τριήρης: Η καραμέλα της ανάπτυξης και η πραγματική απογοήτευση

Γιάννης Τριήρης: Η καραμέλα της ανάπτυξης και η πραγματική απογοήτευση
Τρίτη, 22/10/2024 - 07:12

Μια ακόμη φιέστα για την παρουσίαση των μεγαλεπήβολων σχεδίων της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον τομέα της ανάπτυξης και των μεγάλων επενδύσεων, πραγματοποιήθηκε, χθες, την ίδια μέρα που μια ακόμη δημοσκόπηση καταδείκνυε την απογοήτευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβερνώσας παράταξης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε το νέο παραγωγικό μοντέλο της κυβέρνησης για βιώσιμη ανάπτυξη, όπως υποστήριξε, το οποίο περιέχει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα για επενδύσεις με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις, μέσω κινητοποίησης κεφαλαίων ύψους πάνω από 8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα είναι κρατική δαπάνη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην χώρα μας επενδύσεις είναι άκρως αναγκαίες να γίνουν. Μάλιστα ήδη έχουμε καθυστερήσει πολύ στον τομέα αυτό. Και πρέπει και το κράτος να συμμετέχει στην προσπάθεια παραγωγικής ανάπτυξης.

Το ζητούμενο, όμως, είναι από όλες αυτές τις αναπτυξιακές διεργασίες να μη ωφελούνται αποκλειστικά και μόνο οι επενδυτές, αλλά τα οφέλη της ανάπτυξης να διαμοιράζονται δίκαια στους εργαζομένους.

Δυστυχώς, η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα έχει διαρραγεί, ακριβώς εξαιτίας του γεγονότος ότι η όποια οικονομική επιτυχία σημειώνεται στη χώρα μας, τα οφέλη της και εν προκειμένω τα κέρδη καταλήγουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι στις τσέπες των εργαζομένων.

Και χθες, πέραν από αοριστολογίες περί προσπάθεια σύγκλισης των εισοδημάτων των Ελλήνων με το μέσο όρο των Ευρωπαίων, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, δεν είπε ούτε μια κουβέντα για το πως θα επιτευχθεί αυτή η άνοδος των εισοδημάτων.

Άλλωστε, η κυβέρνηση την οποία υπηρετεί ο κ. Θεοδωρικάκος αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι μια αντεργατική κυβέρνηση, προωθώντας παρεμβάσεις και νόμους που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πραγματική εργασιακή ζούγκλα, μη επιτρέποντας ακόμη και σήμερα, αρκετά χρόνια μετά το τέλος των καταστροφικών μνημονίων, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το ζήτημα έθιξε, χθες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ότι αρνείται να επαναφέρει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτό ίσχυε πριν από τα μνημόνια.

Και δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που μέμφονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη φτώχεια και την ακρίβεια και γενικότερα για την πορεία της οικονομίας και την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Την αποδοκιμάζουν πρωτίστως οι ίδιοι οι πολίτες, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή δημοσκόπηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

Οι πολίτες εξακολουθούν να είναι άκρως απογοητευμένοι με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με το 80% να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο και λίγο ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Και το ακόμη χειρότερο. Ούτε καν ένας στους δέκα Έλληνες (9%) θεωρεί ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον.