Γιάννης Τριήρης: Ολοταχώς προς τα ακροδεξιά

Γιάννης Τριήρης: Ολοταχώς προς τα ακροδεξιά
Παρασκευή, 18/10/2024 - 06:40

Όχι πως δεν φαινόταν, αλλά χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε ούτε να κρατήσει τα προσχήματα και με τις δηλώσεις του για το μεταναστευτικό, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλες, έδειξε ολοφάνερα την ακροδεξιά ατζέντα του.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βρει πρόσφορο έδαφος καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, έχουν υιοθετήσεις τις θέσεις των ακροδεξιών κομμάτων, βλέποντας ότι ακριβώς για τις σκληρές τους θέσεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερους ψηφοφόρους.

Η διαφορά είναι ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να υιοθετούν ακροδεξιά ατζέντα για το μεταναστευτικό λίγα χρόνια τώρα, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως ο ίδιος παραδέχτηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες αυτό το πράττει από την αρχή της κυβερνητικής θητείας του το 2019.

Δήλωσε δε, πως αυτά τα (τελευταία) χρόνια η πολιτική της Ευρώπης στο μεταναστευτικό άλλαξε και ήρθε πολύ πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις, για να συμπληρώσει «άρα θεωρώ ότι η Ευρώπη με αργά αλλά σταθερά βήματα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και προς μία κατεύθυνση που εξυπηρετεί σίγουρα και τις ελληνικές θέσεις».

Μάλιστα πιστοποιώντας την αντιμεταναστευτική ατζέντα του έφθασε μέχρι του σημείου να υπεραμυνθεί των πολιτικών της νεοφασίστριας πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι να δημιουργήσει κλειστά κέντρα μεταναστών στην Αλβανία, στα οποία η Ιταλία θα στέλνει και θα φυλακίζει, γιατί ακριβώς αυτή είναι η σωστή λέξη, όποιους μετανάστες δεν θέλει στη χώρα.

Τόνισε ξεκάθαρα δε ότι ο ίδιος θα ήταν σύμφωνος το μοντέλο αυτό να το εφαρμόσει η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της ΕΕ , στην περίπτωση που άλλαζε η ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα θα έλεγα λύση, εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται αν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής την βρίσκω θετική και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετήσουμε».

Κλειστά κέντρα/φυλακές λοιπόν εκτός Ευρώπης για τους μετανάστες προκρίνει δυστυχώς και ο Έλληνας πρωθυπουργός για να λυθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα. Αυτό που λίγο πολύ που στην Ελλάδα προτείνουν η Λατινοπούλου και ο Βελόπουλος. Προφανώς αυτούς ανταγωνίζεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. Με διπλό στόχο και να τους αντιγράψει την ατζέντα για να τους αποσπάσει ψηφοφόρους και στην περίπτωση –γιατί για αυτοδυναμία ούτε λόγος- που αναζητήσει στο μέλλον κυβερνητικούς εταίρους να τους έχει από κοντά.