Οι βολές του Κώστα Καραμανλή κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη –που ως γνωστόν δεν είναι οι πρώτες και προφανώς δεν θα είναι και οι τελευταίες- αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς αυτές ήρθαν την ίδια ημέρα που είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση η οποία ανέδειξε τον Σερραίο πολιτικό, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας από το 2004 έως το 2009, τον καλύτερο διατελέσαντα πρωθυπουργό της περιόδου 2004-2019.
Αυτός λοιπόν ο καλύτερος πρωθυπουργός της προαναφερόμενης περιόδου, κατά την άποψη των πολιτών με τα λεγόμενα του, αφήνει να εννοηθεί ότι σήμερα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία. Και τα προβλήματα της κοινωνίας , οφείλει να τα επιλύει η κυβέρνηση.
Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν ανέφερε ονομαστικά ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε την κυβέρνηση του είναι προφανές ότι αυτούς εννοούσε όταν χθες από τη συμπρωτεύουσα στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα, «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη» , έλεγε:
«Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
»Και ρίχνουν λάδι στην φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές».
Για να συμπληρώσει με έμφαση:
»Το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής».
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει «απασφαλίσει» και δεν έχει σκοπό να σταματήσει να ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος που και ο ίδιος υπήρξε πρόεδρος και πρωθυπουργός, εκτιμώντας προφανώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση όχι μόνο για την κυβερνησιμότητα της ΝΔ, αλλά πρωτίστως για τις αρχές και τις αξίες του κόμματος που στην κοινωνία θεωρείται «Καραμανλικό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σίγουρα αυτό το έχει διαπιστώσει εδώ και καιρό, αλλά ιδιαίτερα μετά το άκρως αρνητικό αποτέλεσμα του 28% στις ευρωεκλογές του 2024.
Και ουδέποτε «σήκωσε το γάντι», ούτε τόλμησε να απαντήσει στη σκληρή κριτική του Κώστα Καραμανλή. Σε αντίθεση με κάποιες «αντιδράσεις» που εκδήλωσε κατά καιρούς όταν έμπαινε στο στόχαστρο του ετέρου πρώην προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο μάλλον δεν φοβάται όσο τον Κώστα Καραμανλή.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση και ίσως ένα ακόμη στραβοπάτημα του να είναι μοιραίο.
Και η προσοχή του δεν πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στο εσωτερικό. Το στραβοπάτημα είναι εξίσου εύκολο να συμβεί στην εξωτερική του πολιτική, για την οποία άλλωστε έχει τους πάντες απέναντι του. Όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους δυο πρώην προέδρους της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργούς.
Και αυτά, εν αναμονή της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.
Ο Κ. Καραμανλής, πάντως, χθες, εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε : «Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές.
»Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας.
»Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ.