Γιάννης Τριήρης: «Καψόνι» Ζελένσκι στην Ευρώπη με το φυσικό αέριο

Γιάννης Τριήρης: «Καψόνι» Ζελένσκι στην Ευρώπη με το φυσικό αέριο
Παρασκευή, 20/12/2024 - 07:04

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι όπου και συναντήθηκε είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής στη Βελγική πρωτεύουσα.

Τα όσα είπε για την ανάγκη στήριξης της χώρας του τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αναμενόμενα, όπως και τα όσα καταλόγισε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν που λίγο πολύ χαρακτήρισε τρελό δολοφόνο.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη προς την Ευρώπη και λεκτικά και επί της ουσίας.

Την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπερβάλλουν εαυτόν για ν στηρίξουν την Ουκρανία και μάλιστα σχεδιάζουν ακόμη και να το πράξουν χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ δεδομένης της στάσης που τηρεί μέχρι τώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «οι εγγυήσεις ασφαλείας των Ευρωπαίων δεν θα είναι αρκετές για την Ουκρανία» και επανέλαβε ότι «η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία είναι το ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε ότι στη συζήτηση θα πρέπει να μπουν και οι ΗΠΑ.

Προφανώς και έχει δίκιο ο Ουκρανός πρόεδρος, αλλά είναι πολιτικά άκομψο να λες κατάμουτρα στους πραγματικούς σύμμαχους ότι δεν είναι αρκετοί για να σε βοηθήσουν.

Και στη συνέχεια ήρθε και το επί της ουσίας «χτύπημα» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ε.Ε. καθώς ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι η Ουκρανία τερματίζει τη συμφωνία για την διέλευση από τα εδάφη της ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Η απόφαση αυτή του Ζελένσκι θεωρείται βέβαιο, από τους αναλυτές της αγοράς, ότι θα βάλει και πάλι φωτιά στις τιμές της ενέργειας καθώς σε καμιά περίπτωση η ζήτηση -που και λόγω της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται να σημειωθεί τους χειμερινούς μήνες λόγω των καιρικών συνθηκών- δεν θα μπορέσει να καλυφθεί από την προσφορά.

Σημειώνεται ο ότι γνώστες της αγοράς μιλούν για ήδη μειωμένα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ -πριν την διακοπή της ροής από την 1/1/2025- που βρίσκονται στο 85%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από ό,τι πέρυσι.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η μειωμένη ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ε.Ε. δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς για το LNG υπάρχει έντονη ζήτηση και από την Ασία.

Ήδη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ιταλίας και η Αυστρία, έχουν δηλώσει την αντίθεση τους με την απόφαση Ζελένσκι και με κοινή δήλωση τους οι κρατικές εταιρείες ενέργειας των χωρών ζήτησαν τη συνέχιση της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Αν δεν αλλάξει η απόφαση Ζελένσκι τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πληρώσουν και πάλι σε δυσθεώρητες τιμές το φυσικό αέριο, ενώ και η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα δεχτεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα ίσως μάλιστα και «θανατηφόρο» που θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα και σε νέες απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 20/12/2024 - 07:05