Κάθε ρεκόρ έσπασε η συμμετοχή στη φετινή Ώρα της Γης, με εκατομμύρια ανθρώπους από 192 χώρες και επικράτειες να ενώνουν τις φωνές τους για την προστασία της φύσης. Στην Ελλάδα, χιλιάδες πολίτες, αλλά και δεκάδες φορείς, επιχειρήσεις και μνημεία, έσβησαν συμβολικά τα φώτα για μία ώρα, το Σάββατο, 27 Μαρτίου (20:30 – 21:30), και έστειλαν μαζικά το μήνυμα για μια νέα αρχή.
Τη στιγμή που ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις και προσπαθεί να ανακάμψει από την πανδημία COVID-19, η μεγάλη συμμετοχή στην πρωτοβουλία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση, καθώς η υγεία μας και η υγεία του πλανήτη συνδέονται άρρηκτα.
Η χώρα μας έλαβε μέρος για 13η συνεχόμενη χρονιά στην Ώρα της Γης, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον. Δεκάδες φορείς, δήμοι, επιχειρήσεις, αλλά και χιλιάδες πολίτες, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του WWF Ελλάς.
Τα φώτα έσβησαν συμβολικά για 60 λεπτά εμβληματικά μνημεία και κτίρια, όπως η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Προεδρικό Μέγαρο, το κτίριο της Βουλής, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το Μνημείο Φιλοπάππου, ο Ναός του Ηφαίστου, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Ρωμαϊκό Ωδείο στην Πάτρα, τα Κάστρα της Ναυπάκτου, του Αντιρρίου Αιτωλοακαρνανίας και Αγίας Μαύρας Λευκάδας, καθώς και το Κάστρο Άμφισσας. Για μία ακόμη χρονιά, συσκότιση σημειώθηκε και στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν επίσης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και η Τεχνόπολη.
Δεκάδες ήταν και οι δήμοι που έλαβαν μέρος. Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αθηναίων έσβησε τα φώτα στο Δημαρχείο, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετείχε με τη συσκότιση εμβληματικών του κτιρίων, ο Δήμος Πειραιά με συσκότιση του Δημοτικού Θεάτρου και του Ρολογιού, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων έσβησε τα φώτα στο Νέο και το Παλαιό Φρούριο και σε χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος Χανίων έσβησε τα φώτα μεταξύ άλλων στον Φάρο στο Ενετικό Λιμάνι, στο Γιαλί Τζαμισί και στο Ρολόι του Δημοτικού Κήπου, ο Δήμος Σερρών στον Πύργο του Ορέστη στην Ακρόπολη των Σερρών και ο Δήμος Κοζάνης σε διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.
Για πρώτη φορά φέτος, κινητοποιήθηκαν επίσης άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο, μέσα από την πρωτοβουλία Save your Hood, η οποία αφιέρωσε 17 συνολικά δράσεις της στην Ώρα της Γης. Με στόχο τη συσπείρωση και της νέας γενιάς, ενεργά συμμετείχαν και φέτος οι Έλληνες Πρόσκοποι, όπως συμβαίνει άλλωστε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WO.S.M. - World Scout Movement) και του WWF. Επιπλέον, στη φετινή Ώρα της Γης έλαβε μέρος και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την επανεκκίνηση στη σχέση μας με τη φύση που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWF Ελλάς με στόχο την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των νέων σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Θερμή ήταν και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και εθελοντικών ομάδων νέων από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ακόμη, στην πρωτοβουλία συμμετείχαν οργανώσεις, όπως η AIESEC, η ΑΡΣΙΣ, η Action Aid, η SCI Hellas, οι Φίλοι του Μόντε και η Κάριτας Ελλάς.
Στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος για την προστασία της φύσης συνέβαλε φέτος και η ΕΡΤ, συμμετέχοντας στην Ώρα της Γης μέσω της ενημέρωσης του κοινού της, των εργαζομένων της αλλά και τη συμβολική συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής. Ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν ενεργά τη φετινή κινητοποίηση είναι και το περιοδικό Φωτογράφος.
Παράλληλα με το σβήσιμο των φώτων, μία μεγάλη μουσική γιορτή πραγματοποιήθηκε φέτος ψηφιακά, μέσω των καναλιών του WWF Ελλάς. Την πρωτοβουλία στήριξαν οι ONIRAMA, το πιο δυναμικό συγκρότημα, που ετοίμασε ένα ξεχωριστό unplugged μουσικό πρόγραμμα, οι Picos Apicos & The Pina Coladas, οι οποίοι επέλεξαν δύο επιτυχίες τους και τραγούδησανυπό συνθήκες καραντίνας, αλλά και η μουσικός Μαρία Παπαγεωργίου και η βοκαλίστρια Αγγελική Τουμπανάκη, οι οποίες παραχώρησαν δύο ανέκδοτα τραγούδια τους. Στις εκδηλώσεις της βραδιάς συμμετείχε και ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, ο οποίος στηρίζει επανειλημμένα τις δράσεις του WWF Ελλάς.
Ηχηρές παρεμβάσεις
Πολλοί ήταν και οι ηγέτες και σημαντικές προσωπικότητες παγκοσμίως που στήριξαν φέτος την Ώρα της Γης και επεσήμαναν την επιτακτική ανάγκη για προστασία της φύσης και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, το δικό τους μήνυμα έστειλαν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην Ελλάδα, εξαιρετικά σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Κάθε χρόνο, η Ώρα της Γης μάς υπενθυμίζει την κινητήρια δύναμη των πολιτών. Το φετινό μήνυμα ήταν ηχηρό και σαφές: Χρειάζεται να κάνουμε μία νέα αρχή. Να στραφούμε σε πιο βιώσιμες επιλογές και να απαιτήσουμε γενναίες αποφάσεις από τους παγκόσμιους ηγέτες. Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση και να διεκδικήσουμε ένα υγιές μέλλον, όπου ο άνθρωπος και η φύση ευημερούν», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.