Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ και σήμερα ορίζουμε την μελλοντική πορεία προς τα εμπρός σε ένα από τα πλέον πιεστικά και καθοριστικά θέματα της γενιάς μας: την κλιματική κρίση.
Για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ακόμα και οι ανεπαρκείς πλέον στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων οι οποίοι τέθηκαν πριν από πέντε έτη, δεν έχουν εφαρμοστεί.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα για να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα και τα οικονομικά οφέλη μιας πιο δραστικής αντιμετώπισης του θέματος. Στη Σύνοδο η Ελλάδα βεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της να πρωταγωνιστήσει στην καθαρή ενέργεια, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα και τα ρυπογόνα καύσιμα.
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την αναθεωρημένη ατζέντα της ΕΕ η οποία τροποποίησε τους στόχους για το 2030, προκειμένου να πετύχει τουλάχιστον 55% μείωση του συνόλου των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Η γενναία απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη.
Οι ΗΠΑ επιδοκιμάζουν αυτή την προσπάθεια επειδή αποδεικνύει πως οι χώρες μπορούν να υιοθετούν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους από εκείνους που τέθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων. Όπως δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρυ, όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Το κοινό μέλλον εξαρτάται από αυτό.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έθεσαν το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών και πρότειναν φιλόδοξες πράσινες παρεμβάσεις για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Οι χώρες μας έχουν δεσμευθεί να συνεργασθούν για να προωθήσουν επενδύσεις σε μορφές καθαρής ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την κυκλική οικονομία, για τη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα προάγει τη δημόσια υγεία και την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές.
Η Ελλάδα είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. Μοιραζόμαστε την ευθύνη να προστατεύσουμε τη φυσική κληρονομιά και τους πόρους της Ελλάδας ώστε να μπορούν να τις απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές. Στην πορεία αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε ευημερία και οικονομικές ευκαιρίες και για τις δύο χώρες.
Ήδη, οι αμερικανικές επενδύσεις στους πράσινους τομείς στην Ελλάδα δημιουργούν θέσεις εργασίας και για τους δύο λαούς. Εταιρείες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, όπως η Ameresco και η 547 Energy αξιοποιούν ελληνική αιολική ενέργεια και τη διοχετεύουν στο εθνικό δίκτυο. Ο όμιλος Blink Charging δημιούργησε δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η Tesla με την ερευνητική μονάδα στον Δημόκριτο επίσης εισέρχεται στην ελληνική αγορά. Επιπρόσθετα, η Envipco βοηθάει την ανάπτυξη στην Ελλάδα της κυκλικής οικονομίας, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση υλικών και περιορίζοντας τη ρύπανση από πλαστικά.
Είμαστε υπερήφανοι για τις αμερικανικές εταιρείες που στηρίζουν την περιβαλλοντική προσπάθεια της Ελλάδας και μεταφέρουν γνώση και τεχνολογία στην εγχώρια αγορά. Εταιρείες όπως η Procter & Gamble αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας πως οι καλές επιχειρηματικές πρακτικές συμβαδίζουν με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.
Σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος θα διαδραματίσουν και οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο θα αποτελέσει τα επόμενα έτη το καύσιμο «γέφυρα» για τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Όπως το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου. Το έργο θα εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική και την περιφερειακή αγορά μέσω νέων πηγών και οδεύσεων προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια.
Εξίσου σημαντική για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος είναι η επένδυση του ομίλου Mytilineos, ο οποίος κατασκευάζει νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υπερσύγχρονες τουρμπίνες φυσικού αερίου της General Electric. Η νέα μονάδα θα περιορίσει αισθητά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λιγνιτικούς σταθμούς, στηρίζοντας έμπρακτα τη φιλόδοξη ατζέντα του Πρωθυπουργού να διακόψει τη λειτουργία τους έως το 2028.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα $2.15 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2025 και το γεγονός ότι θέσεις εργασίας τεχνικών σε ηλιακά και αιολικά συστήματα είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Αμερική και την Ελλάδα, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μαζί. Ελληνικές εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, όπως η Sunlight, μία από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο και η Raycap, που προσφέρει εξοπλισμό προστασίας από απότομες αυξήσεις τάσης για ηλεκτρικά δίκτυα και ευαίσθητες υποδομές αιολικής ενέργειας αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως οι διμερείς επενδύσεις και το εμπόριο είναι προς όφελος των οικονομιών μας και του πλανήτη.
Στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εντάσσονται οι κοινές δράσεις με διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για τη διατήρηση και αποκατάσταση των δασών, την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και αλιείας, την καταπολέμηση της ρύπανσης με πλαστικά, της παράνομης υλοτομίας, εξόρυξης και αλιείας, αλλά και του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού πλούτου του πλανήτη, προσφέροντας παράλληλα οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες ΗΠΑ και Ελλάδας για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων που ειδικεύονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η νέα διμερής Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία στα επιστημονικά πεδία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε συναφείς τομείς. Προγράμματα όπως το GLOBAL φέρνουν κοντά φοιτητές και τους κορυφαίους ερευνητές μας σε ιδρύματα όπως η NASA και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ η συνεργασία μας επεκτείνεται και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Παγκόσμιας Ηγεσίας της Αμερικής, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας. Φέτος, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα γιορτάζουν 200 χρόνια φιλίας και εργάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Το μέλλον μας εξαρτάται από τις σημερινές επιλογές μας.