Η ολλανδική κυβέρνηση έχει χορηγήσει μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Royal Dutch Shell και ExxonMobil περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για αυτό που πρόκειται να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στον κόσμο, στο λιμάνι του Ρότερνταμ.
Η Shell και η Exxon ζήτησαν τις επιδοτήσεις τον Ιανουάριο μαζί με τους προμηθευτές βιομηχανικού φυσικού αερίου Air Liquide και Air Products για ένα έργο που στοχεύει στη δέσμευση CO2 που εκπέμπεται από εργοστάσια και διυλιστήρια στην περιοχή του λιμένα του Ρότερνταμ και την αποθήκευσή του σε κενά ολλανδικά πεδία φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν ενημερωθεί ότι οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του λιμένα Sjaak Poppe στο Reuters, επιβεβαιώνοντας μια προηγούμενη έκθεση του ολλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NOS.
Αυτό ξεπερνά το σημαντικότερο εμπόδιο για το έργο, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024 και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές στο βιομηχανικό σύμπλεγμα που περιβάλλει το μεγαλύτερο θαλάσσιο λιμάνι της Ευρώπης κατά περίπου 10%.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδοτήσεις θα δημοσιοποιηθούν μετά τη λήψη αποφάσεων για όλες τις αιτήσεις για το τρέχον έτος, είπε, η οποία αναμένεται να συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα χορηγήσει συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις το 2021 για τεχνολογίες που θα τη βοηθήσουν να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Μάλιστα, έλαβε αιτήσεις για συνολικό ποσό 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι επιδοτήσεις CCS αποσκοπούν στην αποζημίωση των εταιρειών για το επιπλέον κόστος της σύλληψης αερίων θερμοκηπίου, ενώ το λιμάνι θα παρέχει την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στα κενά υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι η Ολλανδία, έχοντας πολλές μεγάλες βιομηχανίες και το κύριο λιμάνι της Ευρώπης, συγκαταέγεται μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά κεφαλήν στην Ευρώπη.
Μάλιστα, στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 24,5% από τα επίπεδα του 1990 πέρυσι.
Πηγή: Reuters