Η Shell υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τις νορβηγικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας BKK και Lyse για με σκοπό την υποβολή αίτησης για τη λήψη άδειας για υπεράκτια αιολικά έργα στις ζώνες Sorlige Nordsjo 2 και Utsira Nord στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας.
Οι εταίροι θεωρούν τη ζώνη Sorlige Nordsjo 2, που συνορεύει με τα ύδατα της Δανίας, ως ευκαιρία σύνδεσης με άλλα μέρη της Ευρώπης.
Ο γενικός διευθυντής της Shell για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη Hessel de Jong δήλωσε:
«Βλέπουμε τη Νορβηγία τόσο ενδιαφέρουσα τόσο για την προμήθεια αρκετής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη όσο και για την ανάπτυξη λύσεων πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων που μπορούν να καταστούν εμπορικά βιώσιμα. Για εμάς, η Lyse και η BKK είναι επίσης πολύτιμοι συνεργάτες σε παγκόσμιο πλαίσιο, με εμπειρία στην υδροηλεκτρική ενέργεια και στις υποδομές δικτύου».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lyse Eimund Nygaard δήλωσε: «Δεν έχουμε προεπιλέξει τεχνολογίες ή προμηθευτές. Τα έργα μας αντιπροσωπεύουν μεγάλες ευκαιρίες για τη νορβηγική υπεράκτια βιομηχανία, η οποία είναι παγκόσμιας σε ό,τι αφορά την καινοτομία, την ποιότητα και την ασφάλεια.
«Η παγκόσμια αγορά υπεράκτιων ανέμων αναπτύσσεται ραγδαία και στοχεύουμε να είμαστε μια πλατφόρμα όπου οι νορβηγικοί προμηθευτές μπορούν να αναπτύξουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για να πετύχουν στις διεθνείς προσφορές»
Ο διευθύνων σύμβουλος της BKK Jannicke Hilland είπε: «Οι δύο μορφές ανανεώσιμης ενέργειας – η αιολική και η υδροηλεκτρική - αλληλοσυμπληρώνονται τέλεια. Η Βόρεια Θάλασσα έχει έναν από τους καλύτερους αιολικούς πόρους στον κόσμο. Όταν παράγει ενέργεια, μπορούμε να φυλάσσουμε το νερό στις δεξαμενές μας. Σε ήρεμες περιόδους, μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
«Θέλουμε να συμβάλουμε στην ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και να συνδέσουμε την ισχύ υπεράκτιων αιολικών δυνάμεων της Νότιας Βόρειας Θάλασσας με τις σχετικές αγορές στην Ευρώπη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ υπεράκτιας αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας θα είναι πλεονέκτημα για εμάς».