Τα λάθη της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της ενέργειας που έχουν οδηγήσει σε μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση και σε κρίση επάρκειας που αντιμετωπίζει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας, περιέγραψε, , ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο ενώ ταυτόχρονα, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής αλλά και προσωπικού προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα.
«Ο σχεδιασμός που διασφαλίζει την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρισμού δεν είναι μία κίνηση που γίνεται την τελευταία στιγμή. Απαιτεί πολύ σοβαρό σχέδιο, είναι δημόσια πολιτική και απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας, με ρυθμιστικό και στρατηγικό ρόλο. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας. Βλέπουμε να εξελίσσεται ακόμη και τώρα ένα «παιχνίδι» χειραγώγησης τιμών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, φαινόμενο που δυστυχώς δεν είναι συγκυριακό, δηλαδή δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα. Αυτή η εβδομάδα μάλιστα ξεκίνησε με την Ελλάδα στην πρώτη θέση ακρίβειας χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, με 144,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 144 ευρώ στη Βουλγαρία και 108,75 στην Ιταλία» σημείωσε συγκεκριμένα.
Ξεκαθάρισε πως «χωρίς επαρκή ενεργειακό σχεδιασμό, που να εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, καθώς και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές, οδηγούμαστε σε συνθήκες Άγριας Δύσης και σε ασυδοσία όσον αφορά στις τιμές και στο τέλος, τις υπέρογκες αυξήσεις τις πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της χώρας.
Την ίδια στιγμή, ο κ.Φάμελλος επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται συσκέψεις και να παίρνονται αποφάσεις στο «και πέντε». Ειδικά όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να ληφθούν έγκαιρα μέτρα ενόψει του καύσωνα, από την προηγούμενη Πέμπτη, η Νέα Δημοκρατία ειρωνευόταν την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αφορούσε στην ασφάλεια των εργαζομένων, στις οικονομικές δραστηριότητες αλλά και στα προβλήματα που θα αντιμετώπιζε το δίκτυο της χώρας λόγω καύσωνα.
Αναφορικά με τη χθεσινή σύσκεψη παρουσία του κ.Μητσοτάκη με εκπροσώπους της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Συστήματος Διανομής), ο Σ. Φάμελλος σχολίασε πως, ενώ είναι πλέον αυταπόδεικτη η κρισιμότητα των Διαχειριστών και της ΔΕΗ για την εξασφάλιση της επάρκειας του συστήματος ηλεκτρισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και των τριών φορέων, και μάλιστα για τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν ήδη κατατεθεί και σχετικές προσφορές. Ποιο λοιπόν κριτήριο θα επικρατεί για τη λήψη σχετικών αποφάσεων στο μέλλον, μετά:την ιδιωτικοποίηση; Το κέρδος κάποιων ιδιωτών ή το ή η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει τη χώρα χωρίς εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και των επαγγελματιών, αλλά και για να οδηγήσει τη χώρα στην Πράσινη Μετάβαση.
Ο Σ. Φάμελλος τόνισε πως ενώ χρειάζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός και μελέτη επάρκειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα έχει υποθηκεύσει, εφόσον η χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση μάς οδηγεί σε προβλήματα επάρκειας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σήμερα μπήκαν στο σύστημα μονάδες που ήταν εκτός εδώ και μήνες, ενώ η ΝΔ είχε εξαγγείλει το πρόωρο κλείσιμό τους χωρίς να έχει ήδη διασφαλίσει κατάλληλες εφεδρείες. Εξάλλου αυτά τα ελλείμματα τα είχε αναδείξει και με παρεμβάσεις του ο ΑΔΜΗΕ από την άνοιξη.
Όσον αφορά στο υψηλόβαθμο προσωπικό των ενεργειακών φορέων, ο Σ.Φάμελλος ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι ενεργειακοί φορείς έχουν μετατραπεί σε «φυτώρια» γαλάζιων στελεχών, με τα ανώτερα κλιμάκια να είναι υπερστελεχωμένα, και με στελέχη που απολαμβάνουν μέχρι και εξαπλάσιες αμοιβές σε σχέση τις αντίστοιχες κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,. Στον αντίποδα, υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό.
Τόνισε δε ότι αυτή η επιλογή της ΝΔ είναι σε απόλυτη αντίθεση με την ανάγκη στελέχωσης των φορέων με τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό. Αυτό αποδεικνύεται και από την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης στην κακοκαιρία Μήδεια. Και σήμερα το ίδιο λιγοστό τεχνικό δυναμικό δίνει τη μάχη και ελπίζουμε να τα καταφέρει και να μην έχουμε προβλήματα σε κρίσιμα στοιχεία του συστήματος.
Κλείνοντας, ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ότι δηλαδή η Πολιτεία πρέπει να ηγηθεί αυτού του σχεδίου ενεργειακής μετάβασης και να εξασφαλίσει ότι αυτή η αλλαγή θα γίνει για όλους και με όλους. Οι πυλώνες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ο μακροπρόθεσμος ενεργειακός σχεδιασμός που θα εξασφαλίζει τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, με απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, η ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ, βάσει σχεδιασμού και σύγχρονων κριτηρίων, η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε οι πολίτες, η αυτοδιοίκηση και οι παραγωγοί και να είναι συμμέτοχοι, ο δημόσιος έλεγχος των ενεργειακών φορέων, η η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς, και τα εργαλεία καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας και μείωσης του κόστους ενέργειας, αξιοποιώντας και τον πλουραλισμό της παραγωγής αλλά και τους ευρωπαϊκούς πόρους που έχει η χώρα στη διάθεσή της. .