Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια το Greek-Bulgarian Energy Meeting που οργάνωσαν από κοινού το Energy Management Institute (EMI) της Βουλγαρίας που φιλοξένησε την συνάντηση, και το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Στόχος της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ανώτερο επίπεδο, ήταν η διερεύνηση των δυνατοτήτων για περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση της μέχρι σήμερα, έτσι και αλλιώς, στενής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Της ειδικής αυτής ad hoc συνάντησης προήδρευσε ο κ. Slavtco Neykov, πρόεδρος του EMI, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών γενικός διευθυντής του Energy Community καθώς και Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας. Από πλευράς ΙΕΝΕ συμμετείχαν ο πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου, κ. Κώστας Θεοφύλακτος ο οποίος παράλληλα προεδρεύει της Επιτροπής Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Ινστιτούτου.
Στην συνάντηση συμμετείχε η Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κα.Iva Petrova και από ελληνικής πλευράς ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Βουλγαρία κ. Δημήτρης Χρονοπούλος ο οποίος συνοδεύετο από ανώτατα στελέχη της Ελληνικής πρεσβείας στην Σόφια. Επίσης, από βουλγαρικής πλευράς συμμετείχε η κα.Tania Mihaylova, Director of the Diplomatic Institute και άλλα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Ιδιαίτερα αναβαθμισμένη ήταν η συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών Βουλγαρικών και Ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων με έδρα την Σόφια μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόντο στελέχη από τις εταιρείες AES Bulgaria, Countlurglobal, Bulgartransgas,Overgas, EKO Bulgaria και Τerna Energy.
Η ad hoc συνάντηση των EMI- IENE ξεκίνησε με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις του προέδρου του EMI κ. Neykov και της Αναπλ. Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας κα. Petrova ενώ ακολούθησε μια λεπτομερής παρουσίαση του προέδρου του ΙΕΝΕ κ. Σταμπολή (εδώ) αναφορικά με την ενεργειακή κατάσταση στην ΝΑ Ευρώπη με ειδική αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας στους κλάδους του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Η αναμενόμενη, εντός του 2022, στην Ελλάδα λειτουργία του Gas Trading Hub από το ΕnEX, η περαιτέρω ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και η εφαρμογή τεχνολογιών διακράτησης και αποθήκευσης CO2 σε λιγνιτικούς σταθμούς των δυο χωρών αποτέλεσαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπου και επικεντρώθηκε η συζήτηση. Το επόμενο βήμα, όπως αποφασίστηκε από την συνάντηση, με απώτερο στόχο την διεύρυνση της Ελληνο-Βουλγαρικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, είναι η σύγκλιση στην Σόφια από το ΕΜΙ και το ΙΕΝΕ, εντός του 2022 του πρώτου Greek-Bulgarian Energy Forum.