Στην Κοζάνη, για την έναρξη του 1ου Αναπτυξιακού Φόρουμ από το ΕΒΕ, με θέμα την απολιγνιτοποίηση, βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε να φύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη να πάμε σε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρωτοστατεί στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα βλέμματα όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα στην περιοχή, η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Δυτική Μακεδονία».
Ο κ. Παπαθανάσης αναφορικά με τις επενδύσεις στην περιοχή τόνισε ότι σε λίγο καιρό πρόκειται να ολοκληρωθεί μια μακρά διαδικασία διαλόγου ζυμώσεων κα συζητήσεων για τρία νομοσχέδια που αφορούν, την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΣΔΑΜ), τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τον Νόμο για τις «Στρατηγικές Επενδύσεις» που αφορούν την Δυτική Μακεδονία και πρόσθεσε ότι σύντομα θα γίνουν νόμος τους κράτους «ώστε οι νέοι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές να αξιοποιήσουν τα χρηματοεπενδυτικά εργαλείο για επενδύσεις στην Δ. Μακεδονία».
Στην ίδια εκδήλωση βρέθηκε και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει «να πείσουμε τους πολίτες ότι αυτό το οποίο γίνεται, γίνεται σοβαρά με αξιοπιστία, να σταματήσουν κάποιοι τον λαϊκισμό και αυτό που ξεκίνησε Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κάτι που θα δημιουργήσει μια καλύτερη ημέρα».
Ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε ότι «τα νομοθετήματα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στην Βουλή περιέχουν ισχυρά κίνητρα που καταφέραμε να κερδίσουμε στην Ευρώπη για τις περιοχές Μετάβασης καθώς και άλλα νομοθετήματα που συνθέτουν ένα ελπιδοφόρο σκηνικό για το μέλλον».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας τόνισε ότι « στόχος μας είναι η εθνικοποίηση του θέματος της απολιγνιτοποίησης». Σημείωσε ότι «τα Επιμελητήρια ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους». Ανέφερε ότι στις εργασίες του Αναπτυξιακού συνεδρίου συμμετέχει και το ΕΒΕ της Αρκαδίας με την περιοχή της Μεγαλόπολης και κατέληξε τονίζοντας ότι «η περίοδος που διανύουμε χρειάζεται ψύχραιμες φωνές. Ας μην έχουμε όλοι την ίδια άποψη αλλά στο τέλος της ημέρας να συνθέσουμε μια ουσιαστική πρόταση για το μέλλον της περιοχής».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν ακόμα ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής, ο πρόεδρος της ΓΣEΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece Γιώργος Φιλιόπουλος, ο πρόεδρος της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2028-Παρατηρητήριο Απολιγνιτοποίησης επιχειρηματίας Κλεάνθης Ακτενίζογλου, η πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα Σουλεϊμάν Χάμιντ Σάλεμ Αλμαζρούι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από την Φλώρινα, την Αρκαδία και δήμαρχοι του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων.