«Το παρόν νομοσχέδιο δεν ακολουθεί κανένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Εξαιρεί στρατηγικές επενδύσεις από περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και αντιλαμβάνεται την προστασία του περιβάλλοντος ως εμπόδιο, ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις. Και εδώ υπάρχει μία αντίφαση ανάμεσα στα λόγια του Πρωθυπουργού που τοποθετείται υπέρ του περιβάλλοντος, υπέρ των πολιτικών για το κλίμα και στις πολιτικές της κυβέρνησης στην πράξη που συνεχώς υποβαθμίζει το περιβάλλον και την περιβαλλοντική πολιτική. Άρα είτε το παρόν νομοσχέδιο εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη είτε ο ίδιος μάς κοροϊδεύει», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο νόμου των στρατηγικών επενδύσεων.
Αντί οι στρατηγικές επενδύσεις να υπακούν σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό στην κατεύθυνση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου έχει συνηγορήσει η Ευρώπη, πρόσθεσε, η κυβέρνηση επιτρέπει εξαιρέσεις από περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια.
Ενώ στην Ελλάδα, τόνισε, μετά τη μεταπολίτευση, και ο επιστημονικός και ο πολιτικός κόσμος είχε συνηγορήσει πως χρειαζόμαστε συγκεκριμένο και βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο με περιβαλλοντικά κριτήρια καθώς και πως θα σχεδιάσουμε το χώρο, με ανάδειξη της χωροταξίας και του κράτους δικαίου, βλέπουμε πάλι να επανέρχεται το μοντέλο αδειοδοτήσεων με εξαιρέσεις και φωτογραφικές ρυθμίσεις κατά το δοκούν.
Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι μοναδική προτεραιότητα της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί η τακτοποίηση των κολλητών του Μαξίμου με φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις. «Παρεκκλίσεις παντού, ακόμη και αυθαίρετες κατασκευές στο πρότυπο του τοπικού κομματάρχη, Γκόρτζου, που έδινε στους δικούς του τη δυνατότητα να παραβιάζονται δασικές εκτάσεις και πολεοδομικά σχέδια και τώρα να τρέχουμε να «μαζέψουμε» όλα αυτά τα προβλήματα».
Έκανε ακόμη λόγο για φωτογραφικές ρυθμίσεις, παράκαμψη προβλέψεων για Περιοχές Natura 2000, θέμα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί η Ελλάδα από την Ε.Ε., και παράκαμψη αδειοδοτουσών υπηρεσιών. «Οι γνωμοδοτήσεις για δραστηριότητες στις Περιοχές Natura 2000 δε θα δίνονται πλέον από την αποκεντρωμένη δομή των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αλλά από μία δομή στην Αθήνα. Το νομοσχέδιο μεταφέρει αρμοδιότητες περιφερειακών υπηρεσιών και αποκεντρωμένων διοικήσεων σε επίπεδο Υπουργείου και, ενώ θεσμοθετήσατε πριν λίγο καιρό υπηρεσία δόμησης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για μεγάλες επενδύσεις (ΚΥΔΟΜ) χωρίς ακόμα να την στελεχώσετε, σήμερα δίνετε τη δυνατότητα στο Υπουργείο Ανάπτυξης να εκδίδει οικοδομικές άδειες στους φίλους της κυβέρνησης, εις βάρος του περιβάλλοντος, του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας δικαίου».
Σημείωσε επίσης ότι το ΥΠΕΝ απουσιάζει και από το νομοσχέδιο των στρατηγικών επενδύσεων και ότι παραχωρεί διαρκώς αρμοδιότητες στον Υπουργό Ανάπτυξης, για τις Περιοχές Natura 2000, για τον αιγιαλό κ.ά..
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε τέλος, τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα της Ελλάδας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι η Ευρώπη παρακολουθεί την Ελλάδα με τρόμο»
- Πρώτον γιατί είμαστε πρωταθλητές ακρίβειας στο ρεύμα αφού η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
- Δεύτερον γιατί οι ημερομηνίες που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στην κούφια και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση αλλάζουν συνεχώς (2028, 2025, 2023), αλλά μαθαίνουμε ότι μετά από «καμπανάκι» του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του ενεργειακού μας συστήματος τους επόμενους μήνες, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει όχι να κλείσει αλλά να βάλει μπρος λιγνιτικές μονάδες. Γιατί αντί να έχουμε απολιγνιτοποίηση θα έχουμε κίνδυνο μπλακ άουτ, αυτό μαθαίνουμε.
- Τρίτον την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας και θα δουν μπροστά τους τριπλάσιες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αυτό θα είναι εις βάρος όλων των νοικοκυριών όλων των επιχειρήσεων της χώρας μας που παθαίνουν ηλεκτροσόκ με την παραλαβή του λογαριασμού του ρεύματος.
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ