Νέες αφίξεις και προοπτικές αναμένονται στο χώρο της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα καθώς η πόλη μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη, την ώρα που τρέχουν αναπλάσεις και νέα έργα πνοής. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη, μετατρέπεται σε κόσμο υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα να δημιουργείται και σημαντική ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους.
Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο δεύτερο μέρος του 5ο North Prodexpo για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα.
Χρονιά με θετικές προοπτικές για τον τουρισμό και τις επενδύσεις χαρακτήρισε το 2022, η Ναταλία Στράφτη, managing partner operations της Grivalia Managment, η οποία τόνισε πως η Θεσσαλονίκη είναι σημαντική αγορά για την εταιρεία. Αναφερόμενη στην αναγέννηση του θρυλικού «Ολύμπος Νάουσα» που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές Απριλίου η κα. Στραφτη έκανε μια περιγραφή του έργου.
Η «Tor Hotel Group» συνέπραξε με τη «Grivalia Hospitality» για τη λειτουργία του «Όλυμπος Νάουσα» που θα ανοίξει τις πύλες του ταυτόχρονα με το πεντάστερο ξενοδοχείο «ΟΝ Residence», στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Δεκαπέντε έργα τρέχει η Brown Hotels στην Ελλάδα, με το πρώην Vienna, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο απέκτησε το 2019, να αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για την τουριστική σεζόν του 2023. Την ίδια χρονιά πρόκειται να ανοίξει και το έτερο ξενοδοχείο της ισραηλινής εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στις πρώην Καπνοποθήκες Μιχαηλίδη. Αυτά τόνισε ο Leon Avigad, ο ιδρυτής της Brown, o οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης. «Πιστεύουμε στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να είμαστε στην πόλη αυτή» ανέφερε ο κ. Avigad.
H Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε το λόγο για να τοποθετηθεί στη χώρα η Leonardo Hotels and Resorts Mediterranean, όπως τόνισε ο managing dierector, Roni Aloni. Αναφερόμενος στο ξενοδοχείο Nyx, που θα υλοποιηθεί στην Τσιμισκή 1, ο κ. Aloni τόνισε πως το έργο αναμένεται να αδειοδοτηθεί στους επόμενους 15 μήνες. Παράλληλα ο όμιλος αναζητά περιοχές στη χώρα μας που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυο των ξενοδοχείων του.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο ιδρυτής της Travelworks, Κώστας Παναγάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία αναφορικά με τον τουρισμό και τα ταξίδια. Ωστόσο όπως είπε το 2022 είναι μια χρονιά με νέες προοπτικές.
Αναπλάσεις και νέα έργα πνοής
Για τους προβληματισμούς που δημιουργεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Ουκρανία μίλησε ο συντονιστής του πάνελ «Αναπλάσεις και Νέα Έργα Πνοής» Δημήτρης Τζιβράς, ΜRICS, γενικός διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης, CBRE Atria. Όπως τόνισε η ρωσο ουκρανική σύρραξη «θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε σε τι βαθμό».
Το μεγαλόπνοο έργο της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσίασε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo. Στόχος, όπως είπε είναι η ολοκλήρωση των έργου να γίνει το 2026 ενώ η επένδυση θα αγγίξει περί τα 240 εκατ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται στη διαδικασία των προμελετών.
Στην ανάπλαση της εμβληματικής αγοράς Μοδιάνο αναφέρθηκε ο κ. Τηλέμαχος Στυλιανός, Group Development Director, της Fais Group, ο οποίος τόνισε πως θα διαθέτει 80 ή και περισσότερα καταστήματα, ενώ αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι. Όπως σημείωσε είναι η πρώτη κλειστή αγορά που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη με τον όμιλο Fais, να συνεχίζει να επενδύει στην πόλη.
Επενδύσεις 34 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του, δρ. Δημήτρης Τζοβάρας. Οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν στις παλιές εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, στο Thess Intec, στο Λακωμμα, στην Πτολεμαΐδα και στη Λάρισα σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δημος.
Η Θεσσαλονίκη ως κόμβος υψηλής τεχνολογίας
Το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης Thess Intec (Thessaloniki Innovation & Technology Center), παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του, Νίκος Ευθυμιάδης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και την πλήρη υποστήριξη της Πολιτείας που θα δημιουργηθεί σε μια προνομιακή έκταση 760 στρεμμάτων του Δήμου Θερμαϊκού δίπλα στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Στο «Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας - Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.» που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και ιδρύθηκε το 2001 με την συμμετοχή επιχειρήσεων Πληροφορικής και Υψηλής Τεχνολογίας από όλη την Ελλάδα, καθώς και δημόσιους φορείς, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ, Τάσος Τζήκας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προοπτικές που διανοίγονται το επόμενο διάστημα.
Στη σημασία της φυσιογνωμίας του κτηρίου καθώς και στην ποιότητα του εσωτερικού του αναφέρθηκε η καθηγήτρια, του τμήματος αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, ιδρύτης RS- Sparch, Ρένα Σακελλαρίδου η οποία παρουσίασε μια σειρά κτηρίων που συντελούν στην αρχιτεκτονική ποιότητα και αποτελούν πόλο έλξης για όσους βρίσκονται σε αυτά.
Λειτουργικά, σύγχρονα, ευέλικτα, έξυπνα αλλά και «πράσινα» γραφεία αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι όπως τόνισε ο partner της Arbitage Real Estate, Γιώργος Βιτούλας, ο οποίος έκανε αναφορά στο νέο σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων, το Element στο Μαρούσι, που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης καθώς και στο κτήριο της Pfizer, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Συντονιστής του πάνελ ήταν ο γενικός διευθυντής της Danos - BNP Paribas Real Estate, Γιάννης Παρασκευόπουλος.
Φοιτητικές κατοικίες και επενδύσεις
Σημαντικό πλεονέκτημα διαθέτει η Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη νέων φοιτητικών κατοικιών λόγω του σημαντικού αριθμού φοιτητών που φιλοξενεί, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Values a member of EVA, Παναγιώτης Μερεκούλιας υπογραμμίζοντας πως παράλληλα το απόθεμα που υπάρχει είναι κατοικίες μεταχειρισμένες και όχι επαρκώς συντηρημένες. Σύμφωνα με τον ίδιο όποιος επενδύσει σε φοιτητικές κατοικίες και δημιουργήσει ακίνητα με τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι θα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Κινητικότητα στην αγορά κατοικίας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Urban Soul Project, Τάσο Γεωργαντζή, ο οποίος υπογράμμισε πως και ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται σε εγρήγορση. Το συντονισμό του πάνελ είχε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Στολάκης.
Τα logistics hub βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ με συντονιστή τον εκδότη του Notice Content and Services, Νεκτάριο Νώτη.
Στις αλλαγές που επέφερε ο κορωνοϊός αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Diakinisis, Λυκούργος Μανωλιάδης επισημαίνοντας πως πλέον αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς οι επενδύσεις για αποθηκευτικούς χώρους, ευέλικτους και βασισμένους σε νέες τεχνολογίες.
Για τη στρατηγική θέση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μίλησε ο εμπορικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Φετάνης τονίζοντας πως το λιμάνι της πόλης φέρνει δυνητικά σε επαφή περί τα 45 εκατ. πολίτες της ΝΑ Ευρώπης. Ο κ. Φετάνης αναφέρθηκε και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΛΘ.
Στις τάσεις που επικρατούν για τα logistics , με τα mega hubs, στο εξωτερικό, αλλά και στις προοπτικές που δημιουργούνται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταρείας Logistics, Χρήστος Κάκκαβας.