Το Α' τρίμηνο 2019 η ολοκλήρωση των συμφωνιών του IGB για τη μεταφορά φυσικού αερίου

Το Α' τρίμηνο 2019 η ολοκλήρωση των συμφωνιών του IGB για τη μεταφορά φυσικού αερίου
Πέμπτη, 25/10/2018 - 15:09
Οι συμφωνίες για τη μεταφορά αερίου μέσω του αγωγού Interconnector Greece - Bulgaria (IGB), ο ο οποίος θα φέρει αζέρικο φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, αναμένεται να υπογραφούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, σύμφωνα με την κα Teodora Georgieva (εκτελεστική διευθύντρια της ICGB AD) από τη πλευρά της Βουλγαρίας.
Όπως δήλωσε: «η εταιρεία σκοπεύει να ολοκληρώσει την έγκριση του Κώδικα Δικτύου IGB μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2019, καθώς η διαδικασία περιλαμβάνει και δημόσιες διαβουλεύσεις. Συνεπώς, η σύναψη των Συμφωνιών Μεταφοράς Αερίου (GTAs) αναμένεται μέχρι τα τέλη του 1ου τριμήνου του 2019». Η κα Georgieva επεσήμανε επίσης ότι, σε αυτό το σημείο, οι περισσότερες από τις διαδικασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί ή πρόκειται να οριστικοποιηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες. «Πρώτον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε ότι στις 8 Αυγούστου 2018 οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές της Βουλγαρίας και της Ελλάδας εξέδωσαν Κοινή Απόφαση για την απαλλαγή της IGB από τις απαιτήσεις του άρθρου 36 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το Αέριο 2009/73/ΕΚ», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι η απόφαση που ελήφθη επιβεβαιώνει τα μέτρα που ζήτησε η εταιρεία υλοποίησης του έργου στην κατατεθείσα αίτηση. Συγκεκριμένα: - Απαλλαγή από τους κανόνες πρόσβασης τρίτων για τη χωρητικότητα που καταγράφηκε στο πλαίσιο της δοκιμής αγοράς (market test) που ολοκληρώθηκε - Απαλλαγή από το ρυθμιζόμενο τιμολόγιο για όλη τη χωρητικότητα του αγωγού για περίοδο 25 ετών - Απαλλαγή από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό για περίοδο 25 ετών Η κα Georgieve σχολίασε ότι «η κατακύρωση της απόφασης εξαίρεσης θεσπίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο του αγωγού και επιτρέπει στην εταιρεία του έργου να ξεκινήσει την προετοιμασία του Κώδικα Δικτύου του IGB. Η έγκριση του Κώδικα Δικτύου και η έγκρισή του από τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές σύμφωνα με την κατακυρωμένη πρόσβαση τρίτων και της ρυθμιζόμενης δασμολογικής απαλλαγής δίνει το "πράσινο φως" στην εταιρεία να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών μεταφοράς φυσικού αερίου με τους φορτωτές που έχουν δεσμευτεί για τη δυναμικότητα κατά τη διάρκεια της δοκιμής αγοράς».

Περιγραφή του έργου

Το έργο του ελληνο-βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).

Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).

Προβλέπεται η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
Τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, που έχει την έδρα της στη Βουλγαρία και ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011. Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η Ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
ypodomes.com