Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά το ετήσιο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και η κυπριακή εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων Financial Media Way (FMW). ΜΤο Συμπόσιο, έκτο κατά σειρά, που θεωρείται ως το πιο σημαντικό γεγονός για τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Park στην Λευκωσία, είχε ως ειδικό θέμα:«Κύπρος: Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις για την ενέργεια» και εστίασε στα ενεργειακά δρώμενα και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Νησί και την ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στις διακρατικές συνεργασίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το 6ο Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 25 διακεκριμένοι ομιλητές, μεταξύ των οποίων, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εμπειρογνώμονες, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών εταιρειών, οι οποίοι κατέθεσαν τις γνώσεις, την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους, για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στην εμβληματική, για την Κύπρο, εκδήλωση του ΙΕΝΕ.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο 6οΕνεργειακό Συμπόσιο εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
«Οι ΗΠΑ αναμένεται, σύντομα, να εκδηλώσουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ», εκτίμησε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, αποφέροντας σημαντικά οφέλη για τα συνεργαζόμενα κράτη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως, για παράδειγμα από την Γαλλία.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να προσκαλέσει την Τουρκία να καταστεί και η ίδια μέρος της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή, υιοθετώντας για το σκοπό αυτό την απαραίτητη εποικοδομητική στάση που συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι οι συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες δεν στρέφονται εναντίον κανενός και πως ο πλούτος στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της περιοχής.
Ο κ. Αναστασιάδης εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της χώρας βασίζονται στην αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την παράλληλη συμβολή στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών και διαδρόμων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα ερευνητική γεώτρηση από τις εταιρείες-κολοσσούς ExxonMobil-Qatar Petroleum.
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του η Προϊστάμενη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, κα. Γιούλη Μπογιατζοπούλου, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι οι εργασίες των τεχνικών ομάδων για τη διαμόρφωση του κειμένου της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αναμένεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed αποτελεί «ένα έργο στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και πρόσθεσε ότι «οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του εμβληματικού ενεργειακού έργου, που ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχουν πλέον ωριμάσει», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Έλληνας υπουργός.
Στο 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο του ΙΕΝΕ συμμετείχαν, επίσης, με χαιρετισμούς τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), κ. Μιχάλης Μιχαήλ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό, ότι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου και η μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή και την αειφόρο ανάπτυξη, αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις μαζί με την έρευνα, παραγωγή και μεταφορά φυσικού αερίου, ενώ η επέκταση του διασυνδεδεμένου ευρωπαϊκού ηλεκτρικού δικτύου προς Ανατολάς και η διασύνδεση της Κύπρου αποτελεί μια αναγκαία και χρήσιμη στρατηγική επιλογή, ενώ ο κ. Ντίνος Μιτσίδης, εκ μέρους του ΚΕΒΕ, εξέφρασε την εκτίμηση του επιμελητηρίου ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κύπρου μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα της γεωστρατηγικής και τα οικονομικά δεδομένα της χώρας.
Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Διευθύνων Σύμβουλος της FMW, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, είπε πως το 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο επιδιώκει να διερευνήσει το τοπίο και στους τρεις πυλώνες της ενέργειας, δηλ. το φυσικό αέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και τις ΑΠΕ,
Τέλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος συντόνισε την πρώτη Συνεδρία του Συμποσίου, ανέφερε πως το ενεργειακό στίγμα του Νησιού γίνεται όλο και πιο έντονο, δημιουργώντας έντονες προσδοκίες ότι μπορεί να συμβάλλει στον ενεργειακό ανεφοδιασμό της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση και διάχυση της πληροφόρησης για τα ενεργειακά ζητήματα, συμβάλει στην τόνωση του αισθήματος ενεργειακής.
Επίσης, τις θέσεις τους για τις εξελίξεις στα ζητήματα της ενέργειας στην περιοχή εξέθεσαν, ο Πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου της Κύπρου (ΔΕΦΑ), κ. Συμεών Κασσιανίδης, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), κ. Ανδρέας Πουλλικκάς και το μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ), κ. Μάικ Ευθυμίου.
Το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του 6ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: http:// www. iene. eu/ el/ congress/13/6 o- energiako- symposio- cyprus