«Έχουμε αποδείξει με την πολιτική μας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ότι η κυβέρνηση χτίζει γέφυρες όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που παράγει πολλαπλάσια οφέλη για την Ελλάδα, πρώτα από όλα στο πεδίο της ειρήνης και της συνεργασίας των κρατών και των κοινωνιών, αλλά και σε οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες εργαζόμενους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm, για την επίσκεψη που πραγματοποιεί στο Βελιγράδι, επικεφαλής αποστολής είκοσι ελληνικών επιχειρήσεων του τομέα Περιβάλλοντος, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Σερβικού υπουργείου Περιβάλλοντος.
Επιδίωξη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι «να αρχίσει μια συνεργασία των δύο χωρών στο οικονομικό, επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο» και συγκεκριμένα «να εξάγουμε όσο μπορούμε τεχνογνωσία και οικονομικές λειτουργίες στον τομέα του περιβάλλοντος, με δραστηριότητες και επαγγελματίες», ενώ «θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων που θα περιλαμβάνει πάρα πολλά ζητήματα του περιβάλλοντος».
«Για την περιοχή της Σερβίας προκύπτει ότι χρειάζονται τα επόμενα χρόνια έργα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων -αποχετεύσεις και βιολογικοί καθαρισμοί- αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ. Υπάρχουν τουλάχιστον 300 οικισμοί, 300 μονάδες που πρέπει να κατασκευαστούν. Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο, η χώρα μας έχει υψηλή τεχνογνωσία στο αντικείμενο και πολλές εταιρείες που έχουν έτσι κι αλλιώς εξωστρέφεια, παρέχουν τέτοια τεχνογνωσία και υλοποιούν τέτοια έργα στο εξωτερικό», διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος.
«Είναι έτοιμοι να μας παρουσιάσουν το σύνολο του προγραμματισμού τους για τα έργα περιβάλλοντος κατά προτεραιότητα στο νερό, στα υγρά απόβλητα, στα στερεά απόβλητα -την ανακύκλωση και τα απορρίμματα δηλαδή- αλλά και τα βιομηχανικά ειδικά και επικίνδυνα απόβλητα, για να ζητήσουν συνεργασία να κάνουμε μαζί κοινά προγράμματα, να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και προφανώς να υπάρξει συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Στην αποστολή συμμετέχουν είκοσι ελληνικές επιχειρήσεις με τεχνογνωσία στα θέματα αυτά», πρόσθεσε.
«Να αποδοθεί δικαιοσύνη, γιατί δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την έρευνα που διεξάγει η Εισαγγελία Διαφθοράς για 70 τραπεζικά στελέχη, καθώς και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υπόθεση με δάνεια συνεργάτη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Φάμελλος είπε: «Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πώς διαχειρίζεται το θέμα η ΤτΕ, διότι για το ζήτημα της δίωξης νομίζω ότι πρέπει άμεσα η υπόθεση να παραπεμφθεί στο ακροατήριο και να ενημερωθεί η ελληνική κοινωνία για το τι έγινε τελικά [...] Καθυστερούν πάρα πολύ οι υποθέσεις και των δανείων της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης, που έχουν εδώ και δύο χρόνια παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, γιατί κι εκεί προέκυψαν πάρα πολλά ζητήματα».
«Με το δάνειο του κ. Πολάκη, μέσα σε μία μέρα συνεδρίασαν όλα τα όργανα και έβγαλε ανακοίνωση ο κ.Στουρνάρας. Οφείλει να πάρει άμεσα θέση, διότι η Διεύθυνση Επιθεώρησης πρέπει άμεσα να τοποθετηθεί σχετικά με το τι γίνεται και αν υπάρχει τέτοια υπόθεση. Η ΤτΕ θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ισοτιμία των πολιτών και επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό και το ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα διότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά [...] Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, υπάρχει σοβαρό ζήτημα δεοντολογίας», επισήμανε.
Σχετικά με τη δικαστική έρευνα για τραπεζικά στελέχη είπε: «Η Εξεταστική Επιτροπή έχει παραπέμψει έναν ογκώδη φάκελο, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου [...] όπου υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν κι ευθύνη τραπεζικών στελεχών σχετικά με τον δανεισμό ΜΜΕ και πολιτικών προσώπων ή κομμάτων [...] Υπάρχουν υποθέσεις που παραπέμπονται στο ακροατήριο όπου, πέρα από την ηθική αυτουργία και τη συμμετοχή των δανειοδοτούμενων των ιδιοκτητών ΜΜΕ, προφανώς υπάρχει και ευθύνη τραπεζικών στελεχών που αυτά πρέπει να πάνε γρήγορα στο ακροατήριο [...] Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με φήμες, γνωρίζαμε όλοι τι γινόταν πίσω από την κουρτίνα, αποδείχθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι υπήρχαν δάνεια με αέρα, άρα προφανέστατα υπήρχε ευθύνη και του πολιτικού συστήματος που έδινε εντολή να δοθούν τα δάνεια αυτά , αλλά και των τραπεζιτών οι οποίοι εκείνη την περίοδο διορισμένοι και από τις κεντρικές κυβερνήσεις δανειοδοτούσαν ταυτόχρονα τα ΜΜΕ αλλά και τα κόμματα για να γίνονται αυτά τα απίστευτα καραβάνια με τους αερομεταφερόμενους ψηφοφορείς, οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και η έντονη προπαγάνδα που κάλυπτε τότε νταβατζήδες και συμφέροντα, που είπαν άλλα πολιτικά πρόσωπα στη συνέχεια, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα δεν ανέπτυξε πραγματική οικονομία και πραγματική κοινωνική ισορροπία και πρόοδο [...] Ως ενεργός πολίτης ζητώ όλα αυτά να μπουν γρήγορα στον ακροατήριο και να αποδοθεί η δικαιοσύνη, γιατί δεν τα φάγαμε όλοι μαζί».
Σχετικά με τα σχόλια από την πλευρά της ΝΔ για την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Φάμελλος παρατήρησε: «Οι σχέσεις διαπλοκής γίνονται στο σκοτάδι, δε γίνονται με το να μπει κάποιος υποψήφιος, φόρα παρτίδα στην κρίση των πολιτών και στη δημοσιότητα. Αν είχε να κρύψει σχέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση με τη διαπλοκή δεν θα έμπαινε υποψήφιος κάποιος τάχατες διαπλεκόμενος στο ψηφοδέλτιο. Θα υπήρχαν αυτά που ξέρει να κάνει καλά η ΝΔ, δηλαδή, να έχει τις εφημερίδες του κ. Μαρινάκη να λειτουργούν ως γραφείο Τύπου του κ.Μητσοτάκη, να βρίζουν σκαιότατα τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη με fake news και να πληρώνει ο κ. Μαρινάκης τα νοίκια των γραφείων της ΝΔ. Διότι ο κ.Κόκκαλης δεν έχει καμία εμπλοκή με οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε πληρώνει τα νοίκια της Κουμουνδουρου [...] Την ΝΔ την ενοχλεί ότι ανοίγει το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς χαλάει το ανάγνωσμα της. Κάνει η ΝΔ τον συνήγορο του Μαρινάκη και πήρε τέτοια θέση κατά του κ. Κόκκαλη».
*Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαδάκης