«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ανατροπή της δικής μας στρατηγικής, με την επιλογή της ΝΔ να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου, δε θα δημιουργήσει εμπόδια στη χρηματοδότηση του αγωγού», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ
«Η υπογραφή για τον αγωγό EastMed αποτελεί ένα από τα θετικά αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια, και αναβάθμισε σημαντικά το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Politica 89.8, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, από το 2016, αξιοποίησε όλες τις διπλωματικές δυνατότητες και ανέπτυξε πρωτοβουλίες, και στον τομέα της ενέργειας, που ισχυροποίησαν τη θέση της χώρας, την κατέστησαν πύλη φυσικού αερίου και παράλληλα, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».
Σχετικά με τις κινήσεις του Τ.Ερντογάν, το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι «σε ένα βαθμό οφείλονται και στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας, μία αλλαγή που έχει προκαλέσει ανησυχία στην Τουρκία».
Ξεκαθάρισε όμως, ότι «η συμφωνία για τον αγωγό EastMed δεν πρέπει να ανησυχεί τη γειτονική χώρα, καθώς δεν αμφισβητεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματά της, πως η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια αναθεωρητική χώρα, και δεν αμφισβητεί δικαιώματα γειτονικών χωρών».
Μάλιστα, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε χαρακτηριστικό σημείο από τις δηλώσεις του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το Μάρτιο του 2019, κατά τη Συνάντηση Κορυφής του σχήματος 3+1 των τριών ηγετών με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ, ότι «o ΕastMed είναι γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», ως μία φράση που αποτυπώνει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και την πολιτική της στην ενέργεια, ότι η ενέργεια είναι μια γέφυρα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τα πρώτα βήματα για τον αγωγό EastMed έγιναν το 2016, με τη συμφωνία συνεργασίας για την οριστικοποίηση των δραστηριοτήτων προ της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, μεταξύ της ΥΑΦΑ - Ποσειδών (κοινή εταιρεία των ΔΕΠΑ - Edison) και της Noble Energy International Ltd. Στη συνέχεια, προχώρησε η χρηματοδότηση του έργου ως Έργου Κοινού ενδιαφέροντος (PCI) για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχε «κολλήσει» τα προηγούμενα χρόνια παρότι, ο αγωγός είχε ενταχθεί στη σχετική λίστα από το 2013.
» Ακολούθησε το Δεκέμβριο του 2016, συνάντηση των αρμόδιων υπουργών, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και το Κλίμα Μ.Α. Κανιέτε στη Ρώμη, όπου επανεπιβεβαιώθηκε η Ευρωπαϊκή στήριξη στον Αγωγό EastMed, η Κοινή Διακήρυξη για την προώθηση του Αγωγού, τον Απρίλιο του 2017, στο Τελ Αβίβ, παρουσία πάλι εκπροσώπων των τεσσάρων χωρών και του Επίτροπου Κανιέντε, που οδήγησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας αναφορικά με τον αγωγό EastMed, στη Λευκωσία, το Δεκέμβριο του 2017. Η συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο είχε επικυρωθεί, σημαντικό στοιχείο που σχετίζεται τόσο με τη χρηματοδότηση, όσο και με τη βιωσιμότητα του αγωγού», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε δε ότι σε όλη αυτή την πορεία, η στήριξη της ΕΕ ήταν δεδομένη, εφόσον ο αγωγός είχε ενταχθεί στη λίστα Έργων Κοινού ενδιαφέροντος (PCI), καθώς και η στήριξη των ΗΠΑ. Ακόμη, υπενθύμισε ότι το Δεκέμβριο του 2018, στην 5η Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στο Μπερ Σεβά, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Φρίντμαν, μιλώντας εκ μέρους του πρόεδρου Τράμπ, υπογράμμισε τη στήριξη των ΗΠΑ στο έργο και κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλλουν στην επιτυχία του, και ότι τον Μάρτιο 2019 κατά την πρώτη συνάντηση του πλαισίου συνεργασίας 3+1 (με τις ΗΠΑ), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κ. Πομπέο, τόνισε τη στρατηγική σημασία του έργου και την Αμερικανική στήριξη σε αυτό.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στον αγωγό EastMed. Αυτό γιατί το έργο δεν αφορά τα ενεργειακά συμφέροντα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ούτε ακόμα και τα ενεργειακά της Ιταλίας αλλά, αφορά το ενεργειακό συμφέρον της Ευρώπης. Όπως καταλαβαίνετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να υπογράψει ή να χρηματοδοτήσει ένα παράνομο έργο. Στην περίπτωση όμως, που κάποιος επιχειρήσει να αμφισβητήσει ένα έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, οφείλει, η Ευρωπαϊκή οικογένεια, να επιβάλλει κυρώσεις, ώστε να μην ανοίγουν ορέξεις για παραβιάσεις κυριαρχικών ή οικονομικών δικαιωμάτων ευρωπαϊκών χωρών-μελών», επεσήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «θα πρέπει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης, αφενός να επανεπιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό, στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τράμπ, στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1, και αφετέρου να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος ατόμων και εταιριών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής της παράνομης Συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, και να επιδιώξει την ενεργή συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο, χωρίς την οποία, ο αγωγός EastMed δεν μπορεί να έχει μέλλον».
Κλείνοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι η υπογραφή για τον αγωγό EastMed, με την αντίστοιχη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, γίνεται στο πλαίσιο της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και του νόμου 4602 του 2019, επί υπουργίας, Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος διασφάλιζε πλειοψηφικό ποσοστό για το δημόσιο (51%), τόσο στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), όσο και στα Διεθνή έργα, επιλογή που διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του Αγωγού, καθώς το σταθερό έσοδο από τα δίκτυα φυσικού αερίου θα κατευθυνόταν στα διεθνή έργα.
«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η ανατροπή της δικής μας στρατηγικής, με την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα φυσικού αερίου, δεν θα δημιουργήσει εμπόδια στη χρηματοδότηση του Αγωγού», δήλωσε χαρακτηριστικά.