Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. «Πρόκειται για μια εξαιρετική περίοδο για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και είναι πηγή λύσεων, ένας πυλώνας σταθερότητας και κρίσιμος εταίρος στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν» ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης.
Σημείωσε περαιτέρω πως όπως η ιστορία έχει αποδείξει οι δύο χώρες είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι.
Στη συνέχεια ο Τζέφρι Πάιτ ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει τη γραφειοκρατία, να εξαλείψει τα capital controls, να διευρύνει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να μειώσει τους φόρους. «Ως αποτέλεσμα, το μήνυμά του είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις και είναι έτοιμη για αμερικανικές επενδύσεις» συμπλήρωσε.
Εστιάζοντας στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει πως κεφαλαιοποιεί το μομέντουμ που δημιουργήθηκε έπειτα από την υπογραφή του νομοσχεδίου EastMed Act σε νόμο από τον Πρόεδρο Τραμπ στις 20 Δεκεμβρίου, που αναγνωρίζει σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο για να υπογράψει την επικαιροποιημένη αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου, που «βασίζεται στο πλαίσιο 3 + 1 το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο έθεσε σε λειτουργία τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ».
Καταληκτικά ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας σημείωσε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας» και διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επενδύουν στη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα.
ΑΠΕ ΜΠΕ