Ερώτηση κατέθεσαν προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για το Δέλτα Αξιού, που οριοθετείται από τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR1220002 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Ευρύτερη περιοχή -Αξιούπολη», GR1220010 «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα – Αλυκή Κίτρους» και GR1250004 «Αλυκή Κίτρους – Ευρύτερη περιοχή».
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, είχαν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα βήματα για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το Δέλτα Αξιού. Το μόνο που απέμενε για την υποβολή του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν ο έλεγχος αυτού από τη νομική υπηρεσία του Υπουργείου, θέμα για το οποίο είχε ενημερωθεί και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Εντούτοις, έκτοτε, το ΠΔ δεν έχει ακόμη αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να παραμένει μετέωρη η οργάνωση των χρήσεων γης στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, έως τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, και τους γειτονικούς νομούς. Επισημαίνεται επίσης ότι η Υπουργική Απόφαση που θέτει προσωρινά όρους και περιορισμούς για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής λήγει εντός του 2020. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός του εθνικού πάρκου, που δεν έχει μόνο τοπική αλλά και εθνική σημασία, και παρεμποδίζεται η οικο-ανάπτυξη της περιοχής.
Η έγκαιρη εκπόνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, μέσω του αντίστοιχου έργου εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος τρόπος ώστε μπορέσει η χώρα να αποφύγει τα μελλοντικά, υπέρογκα πρόστιμα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.