Η νομοθετική ρύθμιση Χατζηδάκη για τη διάσωση της βιομηχανίας. Ορίζει υπαγωγή σε ειδική διαχείριση. Οι μειώσεις μισθών, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός και η απειλή πτώχευσης σε περίπτωση αποτυχίας.
Αύριο Παρασκευή, εκτός απροόπτου, κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει την υπαγωγή της κρατικής βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πλειοδοτικό διαγωνισμό με την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου της και αν δεν καρποφορήσει ο διαγωνισμός, τότε υποχρεωτικά θα πτωχεύσει.
Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ στο Euro2day.gr, για την τελευταία ευκαιρία διάσωσης της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου, καθώς βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης παίρνοντας μαζί της και τη ΔEH, στην οποία χρωστά απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος 360 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το κείμενο των διατάξεων είναι σχεδόν έτοιμο και προβλέπει ότι τον επόμενο μήνα θα εγκατασταθεί ειδικός διαχειριστής, ο οποίος και θα αναλάβει τη λειτουργία της χρεοκοπημένης βιομηχανίας με κρατική ένεση ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Θα επιδιώξει την οικονομική ανάταση της βιομηχανίας ακόμη και με μείωση των αποδοχών των 1.195 εργαζομένων της, την καταγραφή του ενεργητικού της, αλλά και ταχύτατες διαδικασίες για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη ΛΑΡΚΟ για το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.
Ένα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της ΛΑΡΚΟ, που έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο περί τα 500 εκατ. ευρώ, είναι το υψηλό μισθολογικό κόστος, το οποίο ξεπερνά τα 52 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1/3 των πωλήσεών της. Πηγές αναφέρουν ότι ο ειδικός διαχειριστής θα επιδιώξει τη μέση μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 25%, με το μεγαλύτερο «ψαλίδι» να πέφτει στους υψηλόμισθους των 3.000 ευρώ εργαζομένους. Οι χαμηλόμισθοι δεν πρόκειται να γνωρίσουν μείωση των αποδοχών τους.
Το περιεχόμενο της τροπολογίας, αναφέρουν πηγές, θα προβλέπει γρήγορα χρονοδιαγράμματα των διαδικασιών, με τελικό σκοπό το σπάσιμο της εταιρείας στα δύο, με την ξεχωριστή πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των ορυχείων σε Καστοριά και Εύβοια. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να βρεθεί επενδυτής κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος θα περάσει τη νικελοβιομηχανία σε πιο δυναμική δραστηριότητα.
Με τη νομοθετική ρύθμιση, επίσης, θεσπίζει fast track διαδικασία επίλυσης των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η κατάσταση σημαντικών πιστωτών της (π.χ. εγγεγραμμένα βάρη). Η διένεξη υπάρχει ουσιαστικά για το εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Με τη νομοθετική ρύθμιση επίσης θα επιδιωχθεί η ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Ποσά που είχαν δοθεί στο παρελθόν και η ΛΑΡΚΟ καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Μέτοχοι της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου είναι το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα με 33,4% και η ΔΕH με 11,2%. Μέχρι στιγμής η ΛΑΡΚΟ, όπως προαναφέρθηκε, έχει κοστίσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και στους πιστωτές της. Εκτός από τα χρέη των 360 εκατ. ευρώ στη ΔEH, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 εκατ. σε τράπεζες.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔEH έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και θα κληθούν να εγκρίνουν το σχέδιο της ειδικής διαχείρισης στο Δ.Σ. της εταιρείας στις 11 Φεβρουαρίου.
Χρήστος Κολώνας euro2day.gr