Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι αφιερωμένη στην κλιματική κρίση και μας υπενθυμίζει ότι, παρότι βιώνουμε την κορύφωση της πανδημίας, η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να σταματήσει.
Η επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη μέρα της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να μάς βρει ουσιαστικά στρατευμένους στις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα έχει ανάγκη, άμεσα, έναν Κλιματικό Νόμο-πλαίσιο που θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα και θα διασφαλίσει, παράλληλα, την πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρή ενέργεια χαμηλού κόστους.
Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, ούτε η Ελλάδα, ούτε οι πολίτες της. Δεν χωρούν εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, στο όνομα της πρόσκαιρης οικονομικής ανάπτυξης. Ούτε επιτρέπονται επιλογές που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, που θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση των επόμενων γενεών στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας, προς όφελος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων που συνομιλούν με την κυβέρνηση.
Αντιθέτως, απαιτείται η διατύπωση ενός σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα θέτει στο επίκεντρο τις Ευρωπαϊκές Δεσμεύσεις για το Κλίμα και τη Βιοποικιλότητα. Τα οικοσυστήματα προσφέρουν πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες σε όλους μας και στην εθνική οικονομία, είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς συμβάλουν στην απορρόφηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην προστασία μας από τις επιπτώσεις της.
Με αφορμή την σημερινή μέρα, καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να θέσει ουσιαστικά, και όχι ψευδεπίγραφα, την προστασία του περιβάλλοντος ως βάση χάραξης πολιτικής. Το ΥΠΕΝ οφείλει σε αυτήν την κατεύθυνση, να ανακαλέσει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή και να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις θέσεις που έχουν διατυπώσει πολλοί επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και να ακυρώσει τα αντιπεριβαλλοντικά της σχέδια-εκτροπή Αχελώου, τροποποίηση σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός, κατάργηση φορέων περιοχών Natura- που θίγουν βάναυσα το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της πατρίδας μας.