Στις επόμενες κινήσεις της Volterra και τις προσπάθειες να φτάσει σε 100% παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω ΑΠΕ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάνος Νίκου, σε συνέντευξή του για το ένθετο Greece FDI Report της γερμανικής εφημερίδας Die WELT.
Όπως ανέφερε «έχουμε μια θαυμάσια ευκαιρία διότι βρισκόμαστε σε μια χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και με περιοχές που διαθέτουν από τα καλύτερα αιολικά δυναμικά της ηπείρου. Η δέσμευσή μας να γίνουμε πράσινος παραγωγός βοηθά επίσης την Ελλάδα να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους και ανταποκρίνεται στην προσδοκία των καταναλωτών για μια σύγχρονη ενεργειακή επιχείρηση", σχολίασε ο κ. Νίκου.
Σε ότι έχει να κάνει με τη συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Νίκου δήλωσε ότι αποτελεί οδόσημο και για τις δύο πλευρές. "Είναι προφανές ότι αν θέλουμε η Ελλάδα να συμβάλει στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ θα πρέπει να στραφεί προς πιο ανανεώσιμες πηγές. Ο δρόμος αυτός περνάει από εταιρείες όπως η Volterra. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ συνεργάζεται με μια ιδιωτική εταιρεία σε έργο τέτοιας κλίμακας". Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ των δύο εταίρων περιλαμβάνει δύο αιολικά των 16 μεγαβάτ και εν συνεχεία την κατασκευή άλλων δύο ισχύος 53,7 μεγαβάτ με 15 ανεμογεννήτριες και νέο υποσταθμό. Η κατασκευή προχωρά, όπως εξήγησε ο κ. Νίκου και προς τα τέλη του 2020 τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία ενώ δεν αποκλείεται περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με ξένους επενδυτές.
Σχετικά με το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού, ο επικεφαλής της Volterra σημείωσε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα με κεφαλαιώδη σημασία σε μια απελευθερωμένη αγορά. "Το διασυνοριακό εμπόριο βοηθά να βελτιστοποιήσει τις ηλεκτρικές ροές στις ευρωπαϊκές αγορές επιτρέποντας στον ηλεκτρισμό να φτάσει εκεί που χρειάζεται. Επίσης, επιτρέπει στις εταιρείες να αντασφαλίζονται έναντι της διακύμανσης των ενεργειακών τιμών με όφελος για τον τελικό καταναλωτή", ανέφερε σχετικά. Στα πλαίσια αυτά, η Volterra διαθέτει συνεργασίες με ξένες εταιρείες όπως η Sorgenia&Veos, η Alpiq, η GEN-I και η EFT.
Επίσης ο κ. Νίκου δήλωσε ότι οι προοπτικές είναι θετικές για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα σε όρους προσέλκυσης επενδύσεων δεδομένων και των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Ανέφερε σχετικά την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ΑΠΕ, το μειωμένο επενδυτικό ρίσκο στην πράσινη ενέργεια και τις υψηλές επιστροφές που ξεπερνούν το 10% με βάση και τα έργα της ίδιας της Volterra.
"Η Volterra είναι σε καλή θέση για να εκμεταλλευτεί περαιτέρω ευκαιρίες. Οι Γερμανοί επενδυτές θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλοι εταίροι δεδομένης της εμπειρίας τους στις ΑΠΕ. Εν τέλει, είμαστε όλοι εταίροι στην ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες για συνεργασίες", κατέληξε.