Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωστής Χατζηδάκης, στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν σχετικά με έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος της παραγωγής της, εχθές, στη Βουλή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Αφορμή για την κατάθεση της ερώτησης ήταν η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, της 20ης Μάϊου, που ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ καταλήγει σε συμφωνία με την Κομισιόν για τη θεσμοθέτηση στην ουσία δημοπρασιών ΝΟΜΕ με market test, κάτι που δε διέψευσε ο κύριος Χατζηδάκης. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τις εν λόγω διαπραγματεύσεις, ούτε απάντησε σχετικά με το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του μηχανισμού στα οικονομικά της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι ο Σ.Φάμελλος έχει ζητήσει στο παρελθόν, από το βήμα της Βουλής, από τον κύριο Χατζηδάκη να τοποθετηθεί για το θέμα, χωρίς πάλι να λάβει καμία απάντηση.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε την απουσία του κυρίου Χατζηδάκη από τη διαδικασία συζήτησης επικαίρων ερωτήσεων της Βουλής, εδώ και ένα εξάμηνο, καθώς τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών απαντήσεων και κατάθεσης εγγράφων εκ μέρους του ΥΠΕΝ.
Στηλίτευσε ακόμη την απουσία του ΥΠΕΝ από τη νομοθέτηση νόμων που αφορούν θέματα του χαρτοφυλακίου του, δηλώνοντας: «Είναι γεγονός ότι κάτι πρέπει να αλλάξετε, αναφορικά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την παρουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και στην απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη συζήτηση για τον τραγικό νόμο του τουρισμό, όπου επιχειρήθηκε, με τρία άρθρα, να αλλάξουν τα σημαντικά στοιχεία της δασικής πολιτικής. Και αν δεν το αντιλαμβανόταν η Αντιπολίτευση, δεν θα το είχε αντιληφθεί ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τελικά, αποσύρθηκαν τα μισά. Πρέπει να σας πω, ακόμη, κύριε Υπουργέ, ότι και αύριο, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπεριλαμβάνεται άρθρο το οποίο αναφέρεται στους φορείς προστατευόμενων περιοχών, τους οποίους καταργήσατε με τον ατνιπεριβαλλοντικό σας νόμο. Συγκεκριμένα πρόκειται για το άρθρο 4. Σάς ζητάμε λοιπόν να προσέχετε λίγο τι υπογράφετε και σε τι δίνεται την έγκρισή σας σε νομοσχέδια άλλων Υπουργείων που αναιρούν την περιβαλλοντική πολιτική».
Προχώρησε στη συνέχεια στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης: «Είναι γεγονός ότι είστε πολύ συνεπής στη λογική σας ότι η επικοινωνία είναι πιο σημαντική από την ουσία, κάτι που υπηρετεί και ο Πρωθυπουργός. Ξεκινήσατε ένα επικοινωνιακό σόου καταστροφολογίας από την αρχή της θητείας σας στο ΥΠΕΝ, σχετικά με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με ακραίες δηλώσεις για τις δικές μας ευθύνες όσον αφορά τα ΝΟΜΕ και με προφανή στόχο, να κρύψετε τον εκνευρισμό σας, γιατί ακυρώσαμε τη «Μικρή ΔΕΗ», μειώσαμε το δανεισμό της ΔΕΗ, δεν κάναμε αυξήσεις στα τιμολόγια, διατηρήσαμε τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΠΑ που τώρα ξεπουλάτε, υπό δημόσιο έλεγχο. Προσπαθείτε να καλύψετε το γεγονός ότι επαναφέρετε το μνημόνιο του 2014, χωρίς καμία δικαιολογία χρεοκοπίας, δηλαδή να πουλήσετε τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, να κάνετε άδικες αυξήσεις στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, παραγωγών, επαγγελματιών και πολιτών».
Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, όπως τόνισε, τον Σεπτέμβρη του 2019, μάς είπατε ότι εξυπηρετούμε συμφέροντα με έναν ξεδιάντροπο τρόπο, ότι είμαστε βιομηχανία ψεμάτων, με πολύ σκληρές δηλώσεις μέσα στη Βουλή, καθώς και δηλώσατε σε συνέντευξή σας στην εφημερίδα «Καθημερινή», με ένα μελοδραματικό συναισθηματικό ύφος, που το χρησιμοποιείτε πολύ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει συμφωνία με την Κομισιόν το 2015 για τα ΝΟΜΕ και η συνείδησή σας δεν σας επιτρέπει να επιβάλλετε ΝΟΜΕ.
«Όταν σας ρωτήσαμε για τον «ελέφαντα στο δωμάτιο», στο πλαίσιο της συζήτησης του νόμου για τη ΔΕΗ-ΔΕΠΑ και τον υπόλοιπο εκσυγχρονισμό του ξεπουλήματος, αν συζητάτε με τους θεσμούς για να επιβάλλετε νέα ΝΟΜΕ και αναθεωρημένα μέτρα θεραπείας για την καταδικαστική Απόφαση για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ. Δημοσιεύτηκε επόμενη Έκθεση Εποπτείας τον Φεβρουαρίου του 2020, ο μοναδικός, όπως φαίνεται τρόπος ενημέρωσης της αντιπολίτευσης και της ελληνικής κοινωνίας. Πάλι, δεν είπατε τίποτα. Τελικά, στις 20 Μαΐου, δημοσιεύεται Έκθεση που αναφέρει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση συζητάει με την Κομισιόν για ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αποκτήσουν πρόσβαση σε μερίδιο της παραγωγής της. Άρα συζητάτε για νέα ΝΟΜΕ, κύριε Χατζηδάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Αν εμείς εξυπηρετούσαμε συμφέροντα όταν είμασταν υποχρεωμένοι από τις δικές σας προηγούμενες δεσμεύσεις του δευτέρου μνημονίου -γιατί τα ΝΟΜΕ είναι δέσμευση από το 2013 της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μανιάτη- εσείς τώρα ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;».
Ο Σ.Φάμελλος κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής δύο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ήταν προϊόντα διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιστολή του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, στις 22 Ιανουαρίου 2014, που ζητούσε από τη ΡΑΕ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εφαρμογή των ΝΟΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2014 των ΝΟΜΕ και τη σελίδα υπ. αριθμ. 60 από την τέταρτη αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου, τον Απρίλιο του 2014, όπου οι θεσμοί αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά–Βενιζέλου είχε δεσμευθεί να πουλήσει τη «Μικρή ΔΕΗ» και να προχωρήσει σε ΝΟΜΕ.
Ξεκαθάρισε ότι η καταδίκη της Ελλάδας το 2008 για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στο λιγνίτη προφανώς δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί από τότε, όπως και ότι η ΔΕΗ δεν είχε σημαντικό μερίδιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων τέλος, πως δεν υπήρχε, το 2015, κανένα πλάνο απολιγνιτοποίησης που έγινε για πρώτη φορά από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Στάθηκε επιπλέον σε δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, κυρίου Στάσση, τις οποίες κατάθεσε, όπως δημοσιεύτηκαν, στα πρακτικά της Βουλής όπου, από τη μία αναφέρει ότι η ΔΕΗ το 2020 θα έχει κέρδη περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ, την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει ότι ο στόχος του κυρίου Χατζηδάκη είναι να μειώσει το μερίδιο της παραγωγής της ΔΕΗ στο 30% το 2023. «Ποιος μειώνει τελικά το μερίδιο της ΔΕΗ και διαπραγματεύεται ταυτόχρονα νέα ΝΟΜΕ; Εσείς, η κυβέρνηση της ΝΔ».
Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε κλείνοντας την απουσία Επιχειρησιακού Πλάνου για τη ΔΕΗ, ένα φανταστικό όπως φαίνεται πλάνο που δεν έχει κατατεθεί παρότι σας το έχουμε ζητήσει και προφορικά στη Βουλή και με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων. «Υπάρχει σχέδιο για τη ΔΕΗ ή το μόνο σχέδιο είναι, όπως λέει ο κύριος Στάσσης, που θα το καταθέσω κι αυτό στα Πρακτικά, να μειώσετε το μερίδιο της ΔΕΗ στο 30% και τελικά να απαξιώσετε τον ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας; Γιατί είμαστε σίγουροι ότι μόνο αυτό κάνετε μαζί με τη δημιουργία θέσεων διευθυντών στη ΔΕΗ για να βολέψετε γαλάζια παιδιά με υψηλές αμοιβές, χωρίς να υπάρχει επιχειρηματικό σχέδιο. Αυτά βλέπουμε, κύριε Χατζηδάκη, και για αυτό φοβόμαστε το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεών σας. Και σάς ρωτάμε, λοιπόν, ξανά: Ετοιμάζετε σχέδιο ανάλογα με τις αυξήσεις που έκαναν τους καλούς και συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ να φύγουν και τους ιδιώτες να τρίβουν τα χέρια τους; Τα συμφέροντα της Ελλάδας ή των γερμανικών εταιριών, όπως υπόσχεται στη Bild ο κύριος Μητσοτάκης που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως ο πιο περιβαλλοντοκτόνος Πρωθυπουργός της χώρας».