Σε νέα έκθεσή της η ΙΕΑ αναφέρει πως η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου θα σημειώσει ιστορικό χαμηλό, λόγω των περιορισμών που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ζήτησής του.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο αντίκτυπος της πανδημίας σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου πρόκειται να επιφέρει μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 4% το τρέχον έτος.
Πρόκειται για μία μείωση που περίπου στα 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή διπλάσια από εκείνη που είχε σημειωθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009, όταν η ζήτηση είχε μειωθεί κατά 2%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το φυσικό αέριο δέχτηκε μικρότερο πλήγμα από το lockdown σε σύγκριση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτερα στις μεταφορές και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, η ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι ο τομέας απέχει πολύ από την ανάκαμψη ύστερα από την κρίση του κορωνοϊού.
Και ενώ για αρκετά χρόνια τα υψηλά κέρδη του φυσικού αερίου αύξησαν τις επενδύσεις στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), φέτος η μείωση στη χρήση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, αποτελώντας το ήμισυ της συνολικής μείωσης της ζήτησης.
Μετά τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται να σημειωθεί στον οικιακό και τον εμπορικό τομέα.
Η βιομηχανική ζήτηση αερίου πρόκειται επίσης να μειωθεί δεδομένης της επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ η βιομηχανία ενέργειας παρουσιάζει ήδη από μόνη της δραστική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων.
Η πρόβλεψη είναι ότι η βιομηχανία ενέργειας αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά από την κρίση της πανδημίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.