Η Royal Dutch Shell απέφυγε την πρώτη τριμηνιαία απώλεια στα κέρδη της, βοηθούμενη από τις εμπορικές της δραστηριότητες, όμως ανακοίνωσε σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια απομείωση αντικατοπτρίζοντας τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Shell είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι ήταν έτοιμη να μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της έως και 22 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την κρίση του κορωνοϊού που έπληξε τη ζήτηση ενέργειας και εξασθένησε τις προοπτικές της.
«Η Shell έχει παράσχει ανθεκτική ταμειακή ροή σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ben van Beurden την Πέμπτη.
Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποίησε για τη συνεχιζόμενη επίπτωση της πανδημίας στις τιμές και τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους.
Η Shell ανταποκρίθηκε στην πανδημία περικόπτοντας το μέρισμα της για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μειώνοντας τις προγραμματισμένες δαπάνες κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια με ανώτατο όριο αυτό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού είχαν αντίκτυπο στην ενεργειακή ζήτηση με τις τιμές του πετρελαίου Brent να πέφτουν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα οποία εξαιρούν τα ειδικά είδη και προσαρμόζονται στο κόστος προμήθειας, μειώθηκαν στα 600 εκατομμύρια δολάρια από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια του προηγούμενου έτους, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για απώλεια 674 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα κέρδη «αντανακλούν τις πολύ ισχυρές συνεισφορές από το εμπόριο και τη βελτιστοποίηση των προϊόντων αργού και πετρελαίου, καθώς και τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα», δήλωσε η Shell.
Τα κέρδη από τις εργασίες διύλισης και διαπραγμάτευσης αυξήθηκαν στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν 30 φορές υψηλότερα από ό, τι ένα χρόνο νωρίτερα, ακόμη και όταν τα ποσοστά επεξεργασίας αργού πετρελαίου διυλιστηρίου μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο.
Η Shell, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο με πάνω από 40.000 πρατήρια καυσίμων, σημείωσε επίσης μείωση και στις πωλήσεις καυσίμων, κατά 39%.
Πηγή: Reuters