Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ξεκινά η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 50 MW

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Ξεκινά η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 50 MW
Τρίτη, 04/08/2020 - 14:40

Ξεκινά η κατασκευή του αιολικού πάρκου Grebak, του πρώτου αιολικού έργου της Δημοκρατία της Σέρπσκα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τον Οκτώβριο.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο ισχύος 50 MW για το οποίο υπολογίζεται να επενδυθούν 65 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Μεταλλείων της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Petar Đokić, δήλωσε ότι ο επενδυτής θα τηρήσει την υπόσχεσή του και θα ξεκινήσει την κατασκευή τον Οκτώβριο, ενώ η Δημοκρατία της Σέρπσκα θα λαμβάνει περίπου 500.000 ευρώ ετησίως ως τέλος παραχώρησης.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την υλοποίηση του έργου μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και Μεταλλείων της Δημοκρατίας της Σέρπσκα και της γερμανικής εταιρείας VE Grebak υπεγράφη τον Απρίλιο του 2019.

Σύμφωνα με τον Admir Rahimić, εκπρόσωπο του γερμανικού επενδυτή και Διευθυντή της VE Grebak, το αιολικό πάρκο θα εξοπληστεί με ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa ισχύος 6,6 MW, έτσι ώστε ο αριθμός των ανεμογεννητριών να μειωθεί από 15 σε 8.

Η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή του αιολικού πάρκου Grebak υπολογίζεται στις 150 MWh, ενώ η έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2022.

Πηγή: balkangreenenergynews.com