Να σχολιάσει το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο και την πιθανή απόφαση για κυρώσεις έναντι της διαρκώς κλιμακούμενης προκλητικότητας εκ μέρους της Τουρκίας κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό “ANT1” και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί». «Όσον αφορά τις πιθανές κυρώσεις οφείλω να πω: Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό γιατί η Ευρώπη έχει καθυστερήσει συνολικά, έχει αργήσει να πάρει θέση. Παρατηρούμε όμως μία ολίσθηση της θέσης της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο και στο θέμα των κυρώσεων. Και αυτό καθώς, σε προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής, τον Ιούνιο του 2019, είχαν αποφασιστεί κυρώσεις στην Τουρκία όταν παραβίαζε την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν ευθύνες της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη μη επιβολή των τότε αποφασισμένων κυρώσεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτε άλλο παρά την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως είπε ξεκάθαρα και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χ.Μάας, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Παρατηρούμε όμως και μεταστροφή στη στάση των χωρών του Βίσεγκραντ, όπως ιδιαίτερη εντύπωση μάς προκαλεί η αλλαγή στάσης της Γερμανίας».
Στάθηκε στο έλλειμα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης καθώς ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει συγκαλέσει ακόμη Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. «Δε γνωρίζουμε τι ειπώθηκε στο τηλεφώνημα του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Ερντογάν πριν από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και τι συνέβη στη συνάντηση στο Βερολίνο πριν από την έκδοση NAVTEX για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου». Σημείωσε επιπλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των Συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έθεσε τόσο θέμα της στάσης της Γερμανίας και των πιθανών συμφωνιών, όσο και θέμα αναγκαιότητας σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ακόμη και τώρα, ζητήματα για τα οποία δεν έχει απαντήσει η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Η στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να γίνει ξεκάθαρη και αυτό το καταδεικνύουν τα αρνητικά αποτελέσματα της λανθασμένης λογικής κατευνασμού και υποχωρητικότητας που έχει υιοθετηθεί από την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, όπως η ολίσθηση της θέσης της Ευρώπης. Η Ελληνική Κυβέρνηση άργησε να βρει στρατηγικές. Δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης να συναντιέται με τον κύριο Ερντογάν και να μη θέτει θέμα παραβιάσεων, ούτε να παρακολουθούμε τις υπερπτήσεις, την τουρκική προκλητικότητά στον Έβρο, στο Μελισσοκομείο, το Oruc Reis να παρασύρεται νότια της Κρήτης και στη συνάντηση με τον κύριο Τράμπ να μην πραγματοποιείται Κοινή Συνέντευξη Τύπου και να μην έχουμε ξεκάθαρες δηλώσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Η τροποποίηση των διπλωματικών συσχετισμών στην Ευρώπη έχει επισυμβεί ενώ, αυτή τη στιγμή, η χώρα μας πρέπει να είναι κάθετη και απόλυτη, επειδή έχει γίνει παραβίαση και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επειδή μπαινοβγαίνει το Oruc Reis εδώ και δύο εβδομάδες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επειδή έχουμε την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία. Η θέση μας πρέπει να είναι ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ευρώπης παραβιάζονται από την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε κλείνοντας την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη δώδεκα μίλια προς δυσμάς τρέχοντας όμως πίσω από τις εξελίξεις, ακριβώς επειδή υπήρξε υποχωρητικότητα και κατευνασμός το προηγούμενο διάστημα. «Όπως δήλωσε και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν επιτρέπονται πολιτικές κατευνασμού στην Ευρώπη έναντι της Τουρκίας σε αυτή τη συγκυρία. Οι διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης έγιναν μετά το παράνομο και απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Τότε ο κύριος Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δε ζητούσε κυρώσεις γιατί δεν είναι αυτή η στρατηγική της και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει διαφορετική διπλωματική γραμμή. Άρα, ας μην κρυβόμαστε. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τρέξει πίσω από τις εξελίξεις ακριβώς επειδή υπήρξε υποχωρητικότητα και κατευνασμός το προηγούμενο διάστημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μία εξωτερική πολιτική που είχε ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, με τη συμμαχία 3+1, Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, με τη Σύνοδο του Καΐρου, τη Σύνοδο των Ηγετών του Νότου, τη Σύνοδο των Ηγετών των Βαλκανίων, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αργεί η σύγκληση της Συνόδου των Ηγετών του Νότου. Απορούμε γιατί ο κύριος Μητσοτάκης δε ζητάει τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και της Συνόδου των Ηγετών του Νότου και τέλος, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που αποτελεί αναγκαιότητα να συγκληθεί ακόμη και τώρα».