Τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας κλήθηκε να σχολιάσει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο».
Για την τουρκική προκλητικότητα
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο αντίπαλος είναι απέναντι, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, και ότι η εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για εσωτερική κατανάλωση, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρέπει να απαντήσουμε με στρατηγική και συντεταγμένα στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε όμως, δυστυχώς, αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Η εξωτερική πολιτική μας υποβαθμίστηκε, ενώ παράλληλα η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, η στάση της δεν αναλογεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας καθώς σήμερα αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συνεπώς και της Ευρώπης. Η Ευρώπη καθυστερεί, καθυστερεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχαν αποφασιστεί κυρώσεις όταν η Τουρκία προκαλούσε και παραβίαζε την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Τώρα, χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να ανοίξει αυτή η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν όμως καθυστερήσεις και από τη μεριά της κυβέρνησης που δεν έχει ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα, ούτε της Συνόδου των Ηγετών του Νότου. Χρειάζεται η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων διπλωματικών εργαλείων από την κυβέρνηση. Η μη επιβολή κυρώσεων από την Ευρώπη θα αφήσει «χώρο» στην τουρκική προκλητικότητα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει με τις εμπρηστικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών. Το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. περιορίστηκε σε κυρώσεις όσον αφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά δεν είχαμε κανένα συγκεκριμένο πόρισμα και πρόταση κυρώσεων σχετικά με το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, που εδώ και δύο εβδομάδες «κάνει βόλτες» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Χρειάζεται πιο ισχυρή στρατηγική από την ελληνική πλευρά ώστε να μην αποτελούμε απλά ουρά μίας συμμαχίας, όπως και χρειάζεται να επιμείνουμε στην επιβολή κυρώσεων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Σχετικά τέλος με τη επέκταση των χωρικών μας υδάτων δώδεκα μίλια προς δυσμάς, είμαστε θετικοί καθώς είναι κάτι που είχαμε προτείνει να προχωρήσει πέρυσι με το οποίο, τότε, διαφωνούσε η Νέα Δημοκρατία.
Για τη διαχείριση της πανδημίας
Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την επιτυχία της κοινωνίας στην πρώτη φάση της πανδημίας ως δική της επιτυχία, ενώ, τώρα, παρουσιάζει ως βασικό αίτιο ανάκαμψης της πανδημίας την ατομική ευθύνη, παραβλέποντας συνειδητά τα αποτελέσματα των δικών της επιλογών. Ο κύριος Μητσοτάκης δήλωνε στη Σαντορίνη ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, επειδή η κοινωνία είχε ακολουθήσει τις επιταγές της επιστήμης, αλλά δεν φρόντισε ο ίδιος και η κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να παραμείνει η Ελλάδα ένας ασφαλής προορισμός, όταν αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα. Θα μπορούσε παραδείγματος χάρη να επιτρέψει την είσοδο τουριστών στην Ελλάδα με αρνητικά τέστ για όλους, κάτι που όμως δεν έκανε, με αποτέλεσμα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία να αμφισβητούν σήμερα, όταν τα κρούσματα αυξάνονται και φαίνεται πως η πανδημία ανακάμπτει, κατά πόσον η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός. Η τουριστική σεζόν ασφαλώς συρρικνώνεται και, όπως μάς μεταφέρουν πολλοί επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, έχουμε τώρα πολλές ακυρώσεις κρατήσεων και τσάρτερ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αλαζονείας που έχει επιδείξει η κυβέρνηση και οφείλω να σημειώσω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα και σχέδιο εκ μέρους της κυβέρνησης και όχι εκμετάλλευση της πανδημίας για πολιτικούς λόγους. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες.
Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης γίνεται εμφανέστατη στους χειρισμούς της στην παιδεία. Ενώ, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είχε το χρόνο να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων βελτιώνοντας την τηλε-εκπαίδευση, να προνοήσει για περισσότερες αίθουσες, εκπαιδευτικούς και προσωπικό καθαρισμού και απολύμανσης στα σχολεία, η κυβέρνηση παραμένει σε μία λογική βλέποντας και κάνοντας. Είναι απολύτως απροετοίμαστη όσον αφορά στα σχολεία. Την ίδια συνταγή δυστυχώς ακολουθεί και στο πεδίο της οικονομίας που όπως φαίνεται θα εντείνει την κρίση στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα από το Φθινόπωρο όπου προοιωνίζεται οξεία οικονομική και κοινωνική κρίση.