«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς γυρίζει στις σκληρότερες στιγμές της περιόδου 2010-2014 από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από την πανδημία. Με την ιδιωτικοποίηση των «πάντων», την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων και την προώθηση μέτρων λιτότητας. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει την κρίση του κορονοϊού σε ευκαιρία για να υλοποιήσει περαιτέρω τη μνημονιακή «νεοφιλελεύθερη» ατζέντα της και να ικανοποιήσει τα λίγα συμφέροντα που βρίσκονται κοντά της. Επιδεικνύει αναλγησία απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας, ακόμα και σε αντίθεση με άλλα συντηρητικά κόμματα του ΕΛΚ» τόνισε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», απαντώντας σε ερωτήματα του δημοσιογράφου Γιώργου Τραπεζιώτη για τον Προϋπολογισμό του 2021.
Και συνέχισε: «Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ξεκάθαρα το «ρεκόρ» ύφεσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και συνεπώς τη μεγαλύτερη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η οικονομία μας να ανακάμψει το 2021. Η μείωση των πόρων για την Υγεία κατά περίπου εξακόσια (600) εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 δείχνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει πάρει το «μάθημα» της πανδημίας. Λείπουν όμως και μέτρα στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των εμπόρων που δεν προβλέπεται να συνεχιστούν εντός του 2021 και ενώ είναι προφανές ότι η πανδημία συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται ακόμη και η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 8% που αποδεικνύει την φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης και τη λογική περιορισμού της οικονομίας. Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας και όχι επέκτασης συνεπώς, μία επανάληψη των πολιτικών λιτότητας του παρελθόντος που αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο Προϋπολογισμός είναι κοινωνία άδικος, οδηγεί μεγάλες κοινωνικές ομάδες στην φτωχοποίηση».
«Η συνταγή της ΝΔ είναι κοινωνικά άδικη, επιτρέπει στο μεγάλο ψάρι να φάει το μικρό, και οδηγεί σε φτωχοποίηση, μειώνει αντί να αυξάνει το εισόδημα των εργαζόμενων. Την ώρα που στην Ευρώπη έχουν «χαλαρώσει» οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που υφίσταντο την προηγούμενη δεκαετία. Η συνταγή αυτή μπορεί να οδηγήσει μόνο σε κοινωνική ένταση και ρήξεις και σε αντίθεση της κυβέρνησης με τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους».
Σε ερώτηση για την υφιστάμενη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο Σ.Φάμελλος απάντησε: «είναι έντονος ο φόβος και η ανησυχία στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει όμως και μπέρδεμα στην κοινωνία γιατί η κυβέρνηση δεν είναι σταθερή όσον αφορά τις επιλογές της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κλίματος αναξιοπιστίας στους πολίτες. Τα «πέρα δώθε» στα μέτρα, η αναποφασιστικότητα με τις διπλές και τριπλές βάσεις δεδομένων, με το εάν και ποια καταστήματα ανοίγουν ή όχι, τι θα γίνει με την εκκλησία και όλα τα άλλα δημιουργούν παλινωδίες και στην κοινωνία. Υπάρχει όμως ασυνέπεια και ως προς τις αποφάσεις που καθυστέρησαν να ληφθούν ενώ η κυβέρνηση γνώριζε ότι θα έρθει δεύτερο κύμα, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία μέσω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ούτε όμως σωστή καταγραφή των κρουσμάτων με τεστ. Τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη εφαρμόστηκαν με καθυστέρηση δύο εβδομάδων καθώς η κυβέρνηση ήξερε ήδη από τις 19.10.2020 για έξαρση κρουσμάτων».
«Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης μάς μίλησαν για αύξηση της θνητότητας στα κρούσματα covid-19 λόγω υποθεραπείας, για ελλιπές και προσχηματικό σχέδιο, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, σε σύσκεψη που είχαμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί τους. Όπως και μίλησαν για αυταρχισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ΝΔ. Αυτά τα βλέπει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται ακόμη και τώρα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η συζήτηση για το εμβόλιο δεν πρέπει να οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε εφησυχασμό ούτε στην κοινωνία ούτε στην πολιτεία».
«Η Θεσσαλονίκη έχει δεχτεί φέτος ένα ακόμη πλήγμα από την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, περίπου 50 εκατ. ευρώ, η ανάγκη μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις τίθεται με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Το θέτουν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς της πόλης που διαμαρτύρονται για τα ελλιπή μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, που τα θεωρούν, όπως μάς λένε, δύο ταχυτήτων και θα διαχωρίσουν περισσότερο μικρούς και μεγάλους. Είναι κοινωνικά αναγκαίο να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων στο ακέραιο σε όλους τους εργαζόμενους και έκτακτο εισόδημα για τους ανθρώπους του επισιτισμού, του τουρισμού, του πολιτισμού που θα στηρίξει επιπλέον την τοπική οικονομία».
Σχολίασε τέλος την απαράδεκτη δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη περί μη τήρησης των μέτρων στη Θεσσαλονίκη λόγω του «χαρακτήρα» των πολιτών. «Οι αναφορές του κυρίου Μητσοτάκη περί «ανεμελιάς» των νέων, η επίκληση στην ατομική μόνο ευθύνη και η πρόσφατη δήλωση του κυρίου Γεωργιάδη, στοχεύουν στο να αποτελέσουν ενός είδους «συγχωροχάρτι» για την αμέλεια και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης. Πρόκειται για μία ανεύθυνη δήλωση ενός Υπουργού μίας ανεύθυνης κυβέρνησης. Αν είχαν εντοπίσει ελλείμματα στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα και όχι να το παίζουν μετά Χριστόν προφήτες για να καλύψουν τις δικές τους λανθασμένες επιλογές».