Η Βουλγαρία, στο προσχέδιο της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της Αειφόρου Ενέργειας έως το 2030 με ορίζοντα το 2050, δεν προβλέπει το κλείσιμο των σταθμών παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα, ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την πράσινη ενέργεια, την καινοτομία, την ενεργειακή απόδοση, τις πυρηνικές πηγές και το φυσικό αέριο με σκοπό τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Όμως στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, η Βουλγαρία στοχεύει στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Στο σχέδιο τονίζεται μάλιστα και η ανάγκη για τεχνολογίες υψηλής απόδοσης καθώς και για μέτρα αναφορικά με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους.
Παρόλα αυτά το σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη της Βουλγαρίας έως το 2030 με ορίζοντα το 2050 περιλαμβάνει τη διατήρηση θερμοηλεκτρικών σταθμών που χρησιμοποιούν άνθρακα παρά το αυξανόμενο κόστος του άνθρακα.
Επιπλέον, υποστηρίζει και την ευρεία χρήση του φυσικού αερίου. Το έγγραφο πιθανόν να αναφέρεται στο έργο πυρηνικού σταθμού ισχύος 2 GW, Belene.
Τέλος, στο σχέδιο για την αύξηση τη ανανεώσιμης ισχύος κυριαρχεί η ηλιακή ενέργεια με στόχο τα 1,17 GW. Ακολουθούν τα αιολικά πάρκα τα οποία προβλέπεται να προσθέσουν 249 MW ενέργειας στο σύστημα και τρίτη είναι η βιομάζα με 222 MW ηλεκτρικής ισχύος.