Οι κολοσσοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου απέχουν πολύ από την επίτευξη των παγκοσμίων στόχων για την κλιματική αλλαγή που ισχυρίζονται ότι θα τηρήσουν. Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, μόνο μία κρατική διαχείριση του τομέα μπορεί να αποτρέψει την κλιματική καταστροφή.
«Έχουμε δει ένα κύμα ανακοινώσεων από εταιρείες πετρελαίου τους τελευταίους εννέα μήνες στις οποίες ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος της λύσης για το κλίμα, αλλά κανένα από τα σχέδιά τους δεν πλησιάζει αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει» δήλωσε η Kelly Trout στο AFP, μια από τους συγγραφείς και ανώτερη αναλύτρια του Oil Change.
Οι μεγάλες εταιρείες του πετρελαίου έχουν αναφερθεί σε μέτρα όπως είναι η μείωση της έντασης του άνθρακα στα προϊόντα τους, η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση «δεσμευμένου» διοξειδίου του άνθρακα και η αντιστάθμιση των εκπομπών μέσω της αναδάσωσης.
Η έκθεση συγκεντρώνει τις κλιματικές δεσμεύσεις οκτώ εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου έναντι του κλιματικού στόχου του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων το 2015, τα έθνη υποχρεούνται να περιορίσουν τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου και σε 1,5 βαθμό εάν αυτό είναι εφικτό.
Μια μεταγενέστερη έκθεση από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ έδειξε ότι ο 1,5 βαθμός είναι το ασφαλέστερο όριο και παρουσίασε σενάρια για την επίτευξη αυτού του στόχου μειώνοντας ή περιορίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η IPCC έχει υπολογίσει ότι η πρόσθετη απελευθέρωση άνω των 500 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας άνω του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.
Εάν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν στο πρόσφατο επίπεδο των περίπου 40 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, αυτός ο «προϋπολογισμός για τον άνθρακα» θα εξαντληθεί σε λιγότερο από μισή δεκαετία.
Η BP, η Chevron, η Eni, η Equinor, η ExxonMobil, η Repsol, η Shell και η Total, όλες με έδρα την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να διαφοροποιήσουν, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, τις στρατηγικές τους για τις οποίες ισχυρίζονται ότι είναι συμβατές με τους στόχους του Παρισιού.
Χρησιμοποιώντας το όριο του 1,5 ως σημείο αναφοράς, η Trout και οι συνάδελφοί της βαθμολόγησαν 10 στοιχεία που αποτελούν το κλιματικό σχέδιο της κάθε εταιρείας σε ένα φάσμα από το «πλήρως ευθυγραμμισμένο» στο «εξαιρετικά ανεπαρκές». Για παράδειγμα, οι δεσμεύσεις του να σταματήσουν να εγκρίνουν νέα έργα εξόρυξης, κρίθηκαν «εξαιρετικά αναποτελεσματικές» και για τους οκτώ πετρελαϊκούς γίγαντες.
Με τον ίδιο βαθμό κρίθηκαν για τη δέσμευσή του σε μια ημερομηνία για τον τερματισμό της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ κρίθηκαν «ειλικρινείς» για την υψηλή περιεκτικότητα άνθρακα στο αέριο και - με εξαίρεση την BP – για την υπόσχεση να σταματήσουν την εξερεύνηση.
Ακόμα κι αν η παγκόσμια χρήση άνθρακα - η οποία τροφοδοτεί το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως - καταργούταν εν μία νυκτί, τα ήδη υπάρχοντα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου θα εξακολουθούσαν να διατηρούν τη θερμοκρασία σε περισσότερο από 1,5 βαθμό, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.
«Ο μόνος λόγος που οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν αρχίσει να αλλάζουν την τακτική τους απέναντι στο κλίμα είναι επειδή είδαν ότι κινδυνεύουν να χάσουν την κοινωνική τους αποδοχή καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε κλιματικές απεργίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Trout.
Οι επενδυτές και τα δημόσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επίσης αρχίσει να αποσύρονται από τα ορυκτά καύσιμα, με τον άνθρακα να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Η έκθεση, με τίτλο «Big Oil: Reality Check», καταγγέλλει επίσης τις εταιρείες που βασίζονται στην αναδάσωσης και στα εμβρυϊκά συστημάτων αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές που προκαλούνται από τα προϊόντα τους.
Η έκθεση καταλήγει στο ότι μόνο οι κυβερνήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τη διαχείριση της μείωσης της ενέργειας με βάση τα ορυκτά καύσιμα.
«Δεν μπορούμε να εξαρτηθούμε από τις ίδιες εταιρείες που μας έφεραν σε αυτήν την κρίση για να μας βγάλουν από αυτήν – είναι αναγκαία η κυβερνητική παρέμβαση. Ένας εμπρηστής που δεσμεύεται ότι θα βάλει λιγότερες φωτιές εξακολουθεί να είναι εμπρηστής», δήλωσε η Trout.
Πηγή: AFP