Κοινή συνεδρίαση επιτροπών Αμύνης κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου

Κοινή συνεδρίαση επιτροπών Αμύνης κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου
Παρασκευή, 25/09/2020 - 14:28

Την ικανοποίησή τους για την πραγματοποίηση της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Αμύνης του ελλαδικού και του κυπριακού κοινοβουλίου εξέφρασαν οι μετέχοντες βουλευτές, όπως νωρίτερα είχε συμβεί κατά την κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών υποθέσεων των δύο κοινοβουλίων. Κοινό θέμα συζήτησης ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ειδικότερα οι τελευταίες επιθετικές ενέργειες στην ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, που βρήκαν όπως είπαν οι Ελλαδίτες και Κύπριοι βουλευτές, ισχυρή αντιμετώπιση σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η δεύτερη αυτή συνεδρίαση, που διεξήχθη επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της πανδημίας, έθεσε στο επίκεντρό της την ανάγκη προώθησης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, την αξιοποίηση της συγκυρίας που θέλει σειρά χωρών (Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ κά) να έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα με Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και τη δύναμη αποτροπής που επέδειξε η ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής 'Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Σιζόπουλος μίλησε για την κοινή αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας από Αθήνα και Λευκωσία, χαιρέτισε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Γαλλία και επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται άλλο από την αποτρεπτική δύναμη. Παράλληλα, στηλίτευσε, όπως αργότερα και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γ. Προκοπίου, την παρουσία γερμανικών αρμάτων μάχης στην κατεχόμενη Κύπρο. Όπως είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος στις τελευταίες στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα, έλαβαν μέρος, με προκλητικό τρόπο, και γερμανικά αναβαθμισμένα άρματα μάχης, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε η ΕΕ να βρίσκεται αρωγός της Ελλάδας και της Κύπρου στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Το ζήτημα αυτό, θα πρέπει τα δύο κοινοβούλια να θέσουν μετ' επιτάσεως στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι δεν είναι δυνατό, κατεχόμενα ευρωπαϊκά εδάφη να αξιοποιούνται από την κατοχική δύναμη με την παρουσία ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων..

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό επεσήμανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευρ. Στυλιανίδης. Τα κράτη δεν έχουν αισθήματα αλλά συμφέροντα και έχουμε υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τη μεταβολή του περιβάλλοντος στην περιοχή είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Η πρωτοβουλία κοινών συνεδριάσεων επιτροπών των δύο κοινοβουλίων πρέπει να συνεχιστεί είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες προς άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Το άνοιγμα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς την Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι υποχρέωσή μας που πρέπει να τη σηκώσουμε πολύ ψηλά, είπε ο κ. Δρίτσας.

Από πλευράς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Α. Λοβέρδος είπε ότι η ιδέα της κοινής συνεδρίασης αποδεικνύεται πολύ επιτυχημένη και πρέπει να διευρυνθεί, να καθιερωθεί και να εισέλθει και σε ειδικότερα ζητήματα. Τόνισε επίσης ότι η παρατηρούμενη αναδίπλωση Ερντογάν ήταν αποτέλεσμα του "τοίχου" που βρήκε απέναντί του από τη στρατιωτική συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, ΗΑΕ, Γαλλίας. Δευτερεύοντα ρόλο έπαιξε, είπε ο κ. Λοβέρδος, η γνώμη του Προέδρου των ΗΠΑ, που δεν ήθελε προβλήματα κατά την προεκλογική περίοδο, και τριτεύοντα η απειλή κυρώσεων από την ΕΕ, τις οποίες "αγνόησε" στη Λιβύη..

Το Ορούτς Ρέις μπορεί, στα πλαίσια των τουρκικών τακτικισμών να έδεσε κάβους, αλλά το Γιαβούς και το Μπαρμπαρός συνεχίζουν να αρμενίζουν στην κυπριακή ΑΟΖ παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Παπαναστάσης. Σημείωσε ότι κανείς δεν έχει αναφερθεί στην παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο και τόνισε ότι στόχος της λαϊκής πάλης πρέπει να είναι μια ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς ξένες βάσεις, στρατεύματα και εγγυητές.

Ο Α. Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση είπε ότι είναι δύσκολος ένας διάλογος με την 'Αγκυρα χωρίς αποτροπή. Πρέπει κάποια στιγμή να τους δώσουμε ένα μάθημα ότι πέρα από τα Δαρδανέλια είναι ανίσχυροι, είπε ο κ. Μυλωνάκης.

Τέλος, από το ΜέΡΑ25, η κ. Σ. Σακοράφα αναφέρθηκε στην απαίτηση της Τουρκίας να αποστρατιωτικοποιηθούν ελληνικά νησιά, τονίζοντας ότι η Κύπρος πλήρωσε πολύ βαριά την απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων.

Από το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), ο κ. Κάρουλας, τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης τακτικών συζητήσεων των επιτροπών Αμύνης των κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου, συνεχάρη την Αθήνα για τη στάση της απέναντι στον τουρκικό "υβριδικό" πόλεμο, σε Έβρο, Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, και χαρακτήρισε "ευλογία" ότι φίλιες στα συμφέροντά μας είναι η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και άλλες χώρες.

Ο βουλευτής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) Κώστας Κώστα, είπε ότι το κύριο στήριγμα της Κύπρου είναι η Ελλάδα. Παράλληλα, μίλησε για την υποκρισία της ΕΕ, που "δεν είναι των λαών αλλά των συμφερόντων". Δεν μπορεί η Τουρκία να εισβάλλει σε Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Κύπρο και δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα και να μην έχουμε κυρώσεις, αλλά για Λευκορωσία, Ρωσία ή και τη μακρινή Βενεζουέλα να προχωρούν και να παίρνουν μέτρα... είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Η συζήτηση, που ακολούθησε μεταξύ των βουλευτών των δύο κοινοβουλίων, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

ΑΠΕ ΜΠΕ