Κατατέθηκε τροπολογία του ΥΠΕΝ για την πώληση της ΛΑΡΚΟ

Κατατέθηκε τροπολογία του ΥΠΕΝ για την πώληση της ΛΑΡΚΟ
Δευτέρα, 12/10/2020 - 19:55

Τους όρους και τα βήματα με τα οποία θα προχωρήσει η πώληση της ΛΑΡΚΟ περιλαμβάνει τροπολογία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Η πώληση θα γίνει με δύο διαγωνισμούς που θα διενεργήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και ο ειδικός εκκαθαριστής.

Συγκεκριμένα:

-Ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να προβεί σε διενέργεια δημόσιου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της «ΛΑΡΚΟ» ή επιμέρους λειτουργικών συνόλων της επιχείρησης ή περιουσιακών της στοιχείων που δεν αποτελούν κλάδους. Συγκεκριμένα, εντός 45 ημερών από την πάροδο της προθεσμίας, εφόσον δεν εγερθεί αμφισβήτηση περί του ενεργητικού ή/και του παθητικού της επιχείρησης και μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και του ΥΠΕΝ, υποχρεούται να δημοσιεύσει διακήρυξη διενέργειας ανοιχτού διαγωνισμού.

-Ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να ενημερώνει, να συντονίζει και να συνεργάζεται με το Ελληνικό Δημόσιο κατά τον σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα, τους όρους και την υλοποίηση του διαγωνισμού.

– Η διακήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνει:

συνοπτική αναγραφή των επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού που είναι αντικείμενο του διαγωνισμού, πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει σφραγισμένη προσφορά, η οποία θα συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους λοιπούς όρους του διαγωνισμού, (σταδίων διαγωνισμού, κριτηρίων ποιοτικής επιλογής κ.α), την ημέρα και ώρα αποσφράγισης των προσφορών.

-Εντός 10 εργασίμων ημερών από την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών, ο διαχειριστής συντάσσει έκθεση αξιολόγησης των προσφορών και κατακύρωσης του διαγωνισμού και την κοινοποιεί στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εφόσον εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης δεν υπάρχει ένσταση, ο ειδικός διαχειριστής συνάπτει με τον επικρατέστερο υποψήφιο τη σύμβαση μεταβίβασης των επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, βάσει των όρων της προσφοράς του και των τυχόν άλλων όρων, που έγιναν δεκτοί από τον επικρατέστερο υποψήφιο. Εφόσον ένα από τα ανωτέρω Υπουργεία προβάλλει αντιρρήσεις, η αξιολόγηση των προσφορών επαναλαμβάνεται.

-Μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και όλων των πράξεων διάθεσης στοιχείων ενεργητικού σε τρίτους, ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να δημοσιεύσει αμελλητί σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, πρόσκληση οριστικής αναγγελίας απαιτήσεων πιστωτών προς ικανοποίηση.

Οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση της πρόσκλησης και δεν δίνεται παράταση της προθεσμίας.

Η πρόσκληση για αναγγελία των απαιτήσεων του Δημοσίου επιδίδεται στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.