Ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης στην Ολομέλεια της Βουλής
«Απαντάμε με έργα στην καταστροφολογία και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν δεν έχουμε πράσινη πολιτική», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης στην Ολομέλειας. Ο ίδιος ζήτησε από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο επειδή είναι μια «ευρωπαϊκή, πράσινη, οικολογική πολιτική». Μιλώντας για την τροπολογία (που ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα για τη ΛΑΡΚΟ και την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ), ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτική αμνησία», επισημαίνοντας ότι διαμαρτύρεται για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ όταν ήταν στην κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που είναι «πρώτο ξαδερφάκι» της ΔΕΠΑ Υποδομών (αφού ο πρώτος είναι ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και η δεύτερη του Συστήματος Διανομής) και στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που είναι επίσης «πρώτο ξαδερφάκι» του ΔΕΔΔΗΕ. Την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, ανέδειξε και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς υπογράμμισε ότι ενώ τώρα αντιδρά στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους, ως κυβέρνηση είχε δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον Μάρτιο του 2019) ότι θα προχωρούσε προς την ίδια κατεύθυνση.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Χατζηδάκη:
Για το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης
«Το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μία ευρωπαϊκή, πράσινη, οικολογική πολιτική. Είναι ένα νομοσχέδιο καθημερινότητας, καθώς οι 10 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης που αποσύρονται αφορούν τους πάντες. Όλα αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης είναι ευρείας κατανάλωσης και συντελούν σε ευρεία μόλυνση των θαλασσών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος. Από τις προγραμματικές μας δηλώσεις είχαμε σημειώσει ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στη νομοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου και το κάνουμε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παίρνουμε και πρόσθετα μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου, που έχουν να κάνουν με κυρώσεις γι’ αυτούς που δεν συμμορφώνονται, αλλά και για τα πλαστικά αυτά που δεν αποσύρονται αλλά πρέπει να περιοριστεί η χρήση τους τα επόμενα χρόνια.
Η πράσινη πολιτική θα έπρεπε να μας ενώνει όλους γιατί είναι μια πολιτική για το περιβάλλον και τα παιδιά μας. Και είμαι σίγουρος ότι το νομοσχέδιο θα αγκαλιαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ιδιαίτερα από τους νέους». Απαντώντας δε στις αιτιάσεις ότι δεν έγινε διάλογος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι έγινε εκτεταμένος διάλογος που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2019, παράλληλα με την ενημερωτική εκστρατεία για την οποία το υπουργείο συνεργάζεται με το Ιδρυμα Α.Κ Λασκαρίδη.
Για τις πράσινες δράσεις της κυβέρνησης
«Υιοθετούμε ένα νομοσχέδιο που είναι ακόμα μια ψηφίδα στην πράσινη πολιτική μας» συνέχισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας σε μια σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο αυτό. «Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση η χώρα ήταν 24η στη διαχείριση των απορριμμάτων στους 27 της ΕΕ; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι τα έργα της Αττικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αυτά της Κέρκυρας ακυρώθηκαν από αρμοδίους του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο Περιφέρειας με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι θεατής ενώ σήμερα έρχεστε και μας κάνετε κριτική για τη Φυλή και το πρόβλημα που κληρονομήσαμε, παριστάνοντας του εισαγγελείς; Και είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι μέχρι τώρα λειτουργούν από συστάσεως του ελληνικού κράτους μόλις 6 μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ εμείς έχουμε στα σκαριά 17; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο παρουσιάσαμε είναι ένα πράσινο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης με τις μεγαλύτερες ενισχύσεις που υπήρχαν ποτέ καθώς από το 30% και το 40% τώρα ανεβαίνουμε στο 50%, στο 75% στο 85% σε ενισχύσεις;
Κάνετε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν έχει πράσινη ατζέντα όταν εμείς είμαστε η κυβέρνηση της απολιγνιτοποίησης με σχέδιο και με οφέλη για την τοπική κοινωνία, ενώ εσείς επί 5 χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση αφήσατε να εξελιχθεί μια απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο. Είναι ή δεν είναι ακριβές ότι είχατε ένα πρόγραμμα για τις αναδασώσεις και την πυροπροστασία από την ΕΕ από το 2015 που αναλάβατε και όσο ήσασταν κυβέρνηση δεν κατορθώσατε όχι απλώς να απορροφήσετε ούτε ένα ευρώ, αλλά ούτε να συμβασιοποιήσετε ένα πρόγραμμα έστω και με ένα ευρώ. Μηδέν στις απορροφήσεις, μηδέν και συμβασιοποιήσεις! Κατά τα λοιπά είστε διαπρύσιοι κήρυκες της προστασίας των δασών, όταν εμείς στους 14 μήνες που κυβερνούμε έχουμε κατορθώσει να βρούμε 100 εκατομμύρια ευρώ προσκλήσεις για αυτό το πρόγραμμα.
Εμείς που δεν έχουμε πράσινη πολιτική προχωρούμε με την ηλεκτροκίνηση κι εμείς που δεν έχουμε πράσινη πολιτική είμαστε από τους πρώτους στην Ε.Ε. που κάνουμε πράξη την οικολογική πολιτική με το νομοσχέδιο που σήμερα υιοθετούμε για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Απαντούμε με έργα στην καταστροφολογία και στη δημαγωγία σας. Και τα έργα της κυβέρνησης θα είναι εδώ για να εκδικούνται την κριτική και τις υπερβολές σας».
Για ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ
Αναφερόμενος στην λεγόμενη «ενεργειακή» τροπολογία και ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την κριτική της αντιπολίτευσης. Όπως εξήγησε, «ενώ κατά καιρούς και τα τρία κόμματα έχουμε συμφωνήσει να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ τώρα ξαφνικά είναι έγκλημα καθοσιώσεως να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ Υποδομών που είναι το «πρώτο ξαδερφάκι» του ΔΕΣΦΑ. Αυτό πραγματικά δεν εξηγείται! Το ίδιο άκουσα και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας. Ενώ δηλαδή παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει εν μέρει τον ΑΔΜΗΕ, που είναι πάλι το «πρώτο ξαδερφάκι» του ΔΕΔΔΗΕ στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, τώρα έρχεται και λέει «είναι δυνατόν; Τέτοιο έγκλημα; Τέτοιο ξεπούλημα; Να δώσετε το 49% και μάλιστα χωρίς management;», όπως έκαναν και οι ίδιοι στον ΑΔΜΗΕ. Έχει συνοχή αυτό το επιχείρημα;
Είναι το ίδιο κόμμα που ψήφιζε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 συγκεκριμένα μέτρα ή έχει πάθει πολιτική αμνησία; Βέβαια, δεν θα ήταν και η πρώτη φορά διότι αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε και μετά τον Ιανουάριο του 2015, που ξέχασε ό,τι είχε πει μέχρι και την παραμονή των εκλογών και στη συνέχεια έκανε άλλα.
Βεβαίως, τα ίδια ισχύουν και στη ΛΑΡΚΟ. Άκουσα εδώ ότι η ΛΑΡΚΟ είναι περίπου… φλουρί κωνσταντινάτο. Μόνο που οι ίδιοι που έλεγαν ότι εμείς ξεπουλάμε μια πολύφερνη νύφη, αμφέβαλλαν στη συνέχεια για το αν θα βρεθεί τελικά επενδυτής! Μήπως γιατί ξέρετε –γιατί στην Ελλάδα ζείτε όλοι- ότι προφανώς η ΛΑΡΚΟ είναι η πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία. Χρωστάει 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 357 εκατ. ευρώ είναι χρέη προς τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια, στη ΛΑΡΚΟ αναλογεί το 80% των οφειλών του συνόλου των ενεργοβόρων βιομηχανιών προς τη ΔΕΗ!
Η ΛΑΡΚΟ έχει θέμα περιβαλλοντικής λειτουργίας, γιατί δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα τέλη των ρύπων, όπως οι άλλες εταιρίες, μολύνει αγρίως τον Ευβοϊκό –αλλά εκεί δεν είδα κάποια περιβαλλοντική ευαισθησία- και εν πάση περιπτώσει είναι μια εξόχως προβληματική εταιρεία.
Ξέχασα να σας πω ότι η ΛΑΡΚΟ πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο παράνομες κρατικές ενισχύσεις περί τα 130-140 εκατ. ευρώ, που της έχει επιδικάσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και τις οποίες φυσικά δεν τις έχει επιστρέψει. Ενώ υπάρχει μια απόφαση από το 2014 και εφαρμόζουμε την απόφαση αυτή ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για την εταιρεία με έναν νέο ιδιώτη επενδυτή και να προχωρήσει μπροστά ελεύθερη βαρών. Εσείς θέλετε τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης;
Να κάνει κριτική το ΚΚΕ το καταλαβαίνω, διότι έχει αυτή την ιδεολογία. Δεν θα την κρίνω τώρα. Ξέρετε πόση μεγάλη απόσταση μας χωρίζει. Αλλά να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι και πολύ μεγάλη υπερβολή. Δεν το λέω για τη διαχείριση, για τις διοικήσεις που διορίσατε, για το ότι την περασμένη προεκλογική περίοδο, τον Ιούνιο του 2019, κάνατε διαπραγματεύσεις για να δοθούν σε αυτή την εξόχως προβληματική επιχείρηση αυξήσεις στους εργαζόμενους. Αλλά το λέω διότι γι’ αυτό που σήμερα καταψηφίζετε και διαμαρτύρεστε, εσείς έχετε δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορώ να καταθέσω στα πρακτικά την επιστολή του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος την είχε στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Μαρτίου του 2019, στην κα Βεστάγκερ, την Επίτροπο αρμόδια για τον Ανταγωνισμό. Μάλιστα σημείωνε στη σελίδα 9 ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να βρει μια λύση σε συμφωνία με το δίκαιο της ΕΕ, πιο συγκεκριμένα: «Αρκετοί ενδεχόμενοι επενδυτές έχουν ήδη εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους για τη ΛΑΡΚΟ». Άρα μιλούσατε ήδη με επενδυτές, το λέει ενυπογράφως εδώ ο κ. Τσακαλώτος για να πουληθεί η εταιρεία ή ορισμένα assets της εταιρείας. Και η Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με αυτή την επιστολή, είναι έτοιμη να εξετάσει όλες αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και διαφανούς διαγωνισμού. Δηλαδή αυτό που πάμε να κάνουμε εμείς. Πράγμα για το οποίο είχατε δεσμευθεί εσείς από τον Μάρτιο του 2019, τώρα, στο πλαίσιο της πολιτικής αμνησίας το ξεχάσατε και παριστάνετε πάλι τους τιμητές. Τρεις λέξεις μόνο: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι του ΣΥΡΙΖΑ!»