Η πετρελαϊκή εταιρεία Equinor αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φτάσει στο ανώτατο όριο γύρω στο 2027-2028, δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι είχε προβλέψει προηγουμένως η εταιρεία, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Δεν υπάρχει μια κοινή συμφωνία για το πότε θα μπορούσε να κορυφωθεί η ζήτηση πετρελαίου, αλλά οι προσδοκίες επηρεάζουν τα σχέδια των πετρελαϊκών εταιρειών να διερευνήσουν και να αναπτύξουν νέους πόρους.
«Οι πρωιμότερες υποθέσεις ότι η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου θα πραγματοποιηθεί γύρω στο 2030 ενδέχεται να αμφισβητηθούν», δήλωσε η Equinor στις ετήσιες ενεργειακές προοπτικές της.
Η Equinor βλέπει τη ζήτηση πετρελαίου να επιστρέφει στο επίπεδο προ πανδημίας των περίπου 100 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα έως το 2025, και να πέφτει στα 88 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2050, σύμφωνα με το κεντρικό της σενάριό της, που ονομάστηκε «Μεταρρύθμιση».
Στο ίδιο σενάριο πριν από ένα χρόνο, η ζήτηση κορυφώθηκε στα 105 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) και μειώθηκε στα 93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2050.
Οι περιορισμοί της προσφοράς που οφείλονται σε υποεπενδύσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αύξηση της ζήτησης στο μέλλον, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις κατά περίπου 30% φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία.
«Η συνέπεια μπορεί να είναι ότι δεν θα παραχθούν δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που θεωρήθηκαν νωρίτερα ότι είναι ανακτήσιμα», πρόσθεσε η Equinor.
Η μείωση της προσφοράς πετρελαίου λόγω των χαμηλών επενδύσεων θα μπορούσε να επιφέρει την κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου γύρω στο 2027-2028, ανέφερε η εταιρεία.
Η Equinor δήλωσε ότι ο COVID-19 επέβαλε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και ταξιδεύουν και μπορεί να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο και να επιβραδύνει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, ενώ η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα επιταχυνθεί.
«Είναι πιθανό ότι η ζήτηση για καύσιμα αερομεταφορών θα υποφέρει για πολλά ακόμη χρόνια, καθώς η πανδημία μπορεί να έχει αλλάξει μόνιμα τη συχνότητα με την οποία πετάμε», ανέφερε η έκθεση.
«Ο COVID-19 είναι πιθανό να οδηγήσει σε βραδύτερη αύξηση της ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα».
Με στοιχεία από: Reuters