Πέρασε απαρατήρητο μέσα σε όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία-και σίγουρα θα το βρούμε μπροστά μας:
-Το Βερολίνο θα συμμετάσχει με 15.000 στρατιώτες στις διευρυμένες δυνάμεις επέμβασης του ΝΑΤΟ!
Η Γερμανία θα αποκτήσει το μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, διεμήνυσε μάλιστα δημοσίως ο Καγκελάριος Σολτς, δείχνοντας πως ο ανταγωνισμός εξαπλώνεται και μέσα στον άξονα που κινεί έως τώρα την Ευρώπη, το γαλλογερμανικό άξονα.
Το Βερολίνο είχε τον πρώτο ρόλο στην οικονομία στην Ευρώπη, ενώ το Παρίσι, ως πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στην –λεγόμενη- ευρωπαϊκή άμυνα.
Είναι πλέον σαφές πως η Γερμανία αναζητά ένα ευρύτερο και διευρυμένο ρόλο, για πρώτη μάλιστα φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε και είχε αποφασιστεί ο αφοπλισμός της.
Χαρακτηριστικό, άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή είναι η δήλωση του γερμανού Καγκελάριου πως η χώρα του θα η χώρα του τα επόμενα χρόνια θα ξοδεύει ετησίως κατά μέσο όρο 70-80 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, με το Βερολίνο να δείχνει «σαν έτοιμο από καιρό» προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και –μέσω αυτού- στην παγκόσμια σκηνή.
Ο διαφαινόμενος ανταγωνισμός στο γαλλογερμανικό άξονα αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες σε μια ΕΕ που εισήλθε σε μια μεγάλη κρίση, χωρίς μάλιστα μεγάλους ηγέτες. Για αυτό και οι εξελίξεις προβλέπεται σε σύντομο χρόνο να είναι ραγδαίες, ιδίως όσο δεν προωθείται η πολιτική και άλλη ενοποίηση και όσο οι πολίτες βρίσκονται πολύ μακριά από τα κέντρα εξουσίας και βιώνουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της κρίσης.