Η επιχείρηση απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη εντείνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην γηραιά ήπειρο, αλλά και στην περιοχή ανατολικά της χώρας μας.
Η συζήτηση για επίλυση του Κυπριακού με δέλεαρ τους κοινούς αγωγούς Άγκυρας-Λευκωσίας-Αιγύπτου και Ισραήλ επανέρχονται στο προσκήνιο, τη στιγμή που το τοπίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θυμίζει κινούμενη άμμο.
«Είναι προτιμότερο να λυθεί το Κυπριακό και να έχει η Τουρκία και αυτή την προοπτική να έχει όφελος από τη λύση», δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μιλώντας σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Σε ποια προοπτική αναφερόταν ο Γιαννάκης Κασουλίδης; Το είπε ο ίδιος στην ίδια τοποθέτησή του: «Η Τουρκία θα ενδιαφερόταν να περάσει φυσικό αέριο από την Κύπρο και να πάει στην Τουρκία, καθώς είναι και ο φθηνότερος δρόμος αν περάσει από τη χερσαία περιοχή της Κύπρου». Και η αλήθεια είναι πως ένας εναλλακτικός στον EastMed αγωγός, που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Ευρώπη θα ήταν συμφέρον για όλους να περάσει από την Κύπρο-κάτι που θα είχε ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται στην παρούσα φάση στο προσκήνιο, καθώς η Τουρκία έχει βάλει πάνω στο τραπέζι ως προϋπόθεση για τη λύση τη δημιουργία δυο κρατών. Μόλις προχθές, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Νίκος Αναστασιάδης το διαπίστωσε, στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η ένταση στην περιοχή αναμένεται να αυξηθεί, καθώς για τις 15 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στην ΝΑ Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανο, με τον Ταγίπ Ερντογάν να είναι αποφασισμένος να μην εντείνει την ένταση ενόψει και της επικείμενων εκλογών στη χώρα του.
Ας κρατήσουμε όμως ότι ο εκλογικός κύκλος θα έχει κλείσει το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, τόσο στην Ελλάδα (που πιθανότατα θα τον ανοίξει πρώτη, με πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο), όσο και στην Τουρκία και στην Κύπρο. Και ότι τότε ο δρόμος για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή θα έχει ανοίξει, είτε με θερμό επεισόδιο, είτε χωρίς αυτό. Και το φυσικό αέριο, ευρύτερα η ενέργεια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για αυτό!