Η Ευρώπη είναι το πρώτο θύμα του πολέμου μετά την Ουκρανία και την παγκόσμια ειρήνη-επ΄αυτού δεν χωρά καμία αμφιβολία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος που εισέρχεται η ανθρωπότητα εκδηλώνονται στο έδαφός της, η ενεργειακή κρίση επιτείνει τον πολύ μεγάλο πληθωρισμό και την ακρίβεια, ενώ λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έχει μπροστά της προς αντιμετώπιση έναν πολύ-πολύ δύσκολο χειμώνα.
Υπάρχει κανείς να πιστεύει πως από αυτή την κατάσταση η Ευρώπη δεν θα απειληθεί με πολιτική αστάθεια εντός του 2023;
Και αν κανείς δεν το έβλεπε, η κατάσταση στην Ιταλία στέλνει το μήνυμα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Η Ιταλία, παρά την παρέμβαση του προέδρου Ματαρέλα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, με ότι μπορεί να σημαίνει για την υπερχρεωμένη γειτονική μας χώρα μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια!
Ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική κρίση, με αιτία συνδεδεμένη ευθέως με τα προβλήματα στην ενέργεια και τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Βουλγαρία βρίσκεται ήδη σε πολιτική κρίση και ουσιαστικά σε ακυβερνησία. Υπάρχουν χώρες που η κοινωνική κατάσταση επηρέασε ευθέως τις πολιτικές κρίσεις, όπως στη Γαλλία όπου ο Μακρόν δεν μπορεί ουσιαστικά να κυβερνήσει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και, εμμέσως, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που αναζητείται κυβέρνηση! Ακόμα και χώρες που με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που λαμβάνουν περισσότερο ισχυρά κοινωνικά μέτρα, ενδέχεται να μην αποφύγουν τις περιπέτειες αν κρίνει κανείς από την ήττα των σοσιαλιστών της Ισπανίας στις τοπικές εκλογές σε Περιφέρεια που δεν έχουν χάσει ποτέ και του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Ντράγκι βρίσκεται ενώπιον πρότασης μομφής, ασχέτως αν αυτή δεν θα έχει καμία τύχη.
Το εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει να είναι κατώτερη των αποφάσεων, όπως κατώτερες δείχνουν και οι ηγεσίες των κρατών-μελών. Όχι πως τα πράγματα είναι εύκολα-αλλά για τα εύκολα ίσως να μην χρειάζονται ηγεσίες. Αυτές ξεχωρίζουν ή απαξιώνονται στα δύσκολα…